Διάσταση απόψεων Τσακαλώτου-Στουρνάρα

Διάσταση απόψεων Τσακαλώτου-Στουρνάρα

Διάσταση απόψεων, αναφορικά με τον ρόλο των μη συστημικών τραπεζών στην ανάπτυξη και των αποταμιεύσεων στη μετά μνημόνιο εποχή, σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι μη συστημικές τράπεζες στην ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν δόθηκε στο παρελθόν η προσοχή που θα έπρεπε, ενώ έκανε και αναφορά στον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών και της αναπτυξιακής τράπεζας, άποψη με την οποία δεν ταυτίστηκε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στις αποταμιεύσεις ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτές είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χώρα που είναι χρόνια σε ύφεση όπως η Ελλάδα. «Αυτό που προέχει είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος για ένα θέμα στο οποίο, επίσης, δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Στουρνάρα.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οι μεγάλες επενδύσεις θα συνδέονται και με τις μικρότερες επιχειρήσεις σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογραμμίσει πως ένα από τα εμπόδια τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην αναπροσαρμογή της οικονομίας, σχετίζεται με τη στενότητα των αποταμιευτικών και χρηματοδοτικών πόρων για επενδύσεις. «Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών στο ΑΕΠ είναι αρνητικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr