Διάσκεψη για την Κύπρο: Δείπνο τύπου «Κραν Μοντανά» και εντατικές διμερείς επαφές στη Γενεύη

Διάσκεψη για την Κύπρο: Δείπνο τύπου «Κραν Μοντανά» και εντατικές διμερείς επαφές στη Γενεύη

Ολοκληρώθηκε στη Γενεύη η σύνοδος της ολομέλειας των μερών που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών και σε αυτήν έκαναν παρεμβάσεις ο κ. Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ και οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του ΗΒ, Ντομινίκ Ράαμπ. Μετά τη σύνοδο της ολομέλειας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους στενούς του συνεργάτες.

 

Έκτακτη ολομέλεια άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη

Έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Κύπρου) στην έδρα των ΗΕ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας αποφασίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπό το φως των εξελίξεων στις διμερείς επαφές που είχε σήμερα με τα εμπλεκόμενα μέρη ο κ. Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε διαδοχικά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, τον ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ράαμπ, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Πριν την αποψινή σύνοδο της Ολομέλειας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συνάντηση στην έδρα των ΗΕ με τον κ. Ράαμπ.

 

Δείπνο τύπου ‘Κραν Μοντανά’ και εντατικές διμερείς επαφές απόψε στη Γενεύη

Κορύφωση των προσπαθειών για ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη με εντατικοποίηση των διμερών συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών με τα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, αναμένεται απόψε μετά το δείπνο που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 2100 τοπική ώρα (2200 ώρα Κύπρου)

Το δείπνο εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικό, τύπου «Κραν Μοντανά», και μετά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να συνεχιστούν οι διμερείς επαφές, είτε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είτε από την Ειδική απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ.

Για σήμερα καθορίστηκαν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ, μια με κάθε μέρος που συμμετέχει στη διάσκεψη, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν περισσότερες τέτοιες συναντήσεις το βράδυ, που ενδεχομένως να συνεχιστούν και μετά τα μεσάνυχτα και στις οποίες να εμπλακούν και οι διαπραγματευτές.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη, το αν θα αρχίσει να κτίζεται κοινό ανακοινωθέν ή δήλωση του ΓΓ που να μιλά για συνέχιση της προσπάθειας ή για επανέναρξη των συνομιλιών, θα διαφανεί αργά απόψε. Ο ΓΓ αναμένεται να ανακοινώσει στη σύνοδο της Πέμπτης, με την οποία θα κλείσει η άτυπη διάσκεψη, τα συμπεράσματά του.

Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα μετά την άτυπη διάσκεψη, ο ΓΓ είναι υποχρεωμένος υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ από όπου πηγάζουν οι όροι εντολής του. Σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στη Γενεύη θα ζητήσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

 

Αργά το βράδυ εικόνα για την έκβαση της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό

Μετά την ολοκλήρωση του αποψινού δείπνου θα διαφανούν τα αποτελέσματα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό που διεξάγεται στην Γενεύη. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών είναι δύσκολο να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η σημερινή ημέρα, Μ. Τετάρτη 28/04, περιελάμβανε τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και συνεχείς διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες με τους κ.κ. Δένδια, Τσαβούσογλου και Ράαμπ.

Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστές τις προθέσεις του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τσαβούσογλου από τη Γενεύη. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εκείνος άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές: Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

 

Ν. Δένδιας σε Γκουτέρες: Εποικοδομητική η στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Χωριστές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ είχε νωρίτερα στη Γενεύη, στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Εξέφρασε επίσης, όπως σημειώνουν, τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας. Διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα τής Κύπρου, ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην Ολομέλεια είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών σήμερα, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της Ολομέλειας αργότερα σήμερα (ενδεχομένως περί τις 8:00 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

 

Τσαβούσογλου προς Γκουτέρες: Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα δύο κρατών

Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει ο ίδιος στο Twitter.

Σε ανάρτησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “συναντηθήκαμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης της άτυπης συνάντησης των 5 συν του ΟΗΕ. Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στo διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Η ειρήνη και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί”.

 

Οι Τ/κ δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους, είπε στην ολομέλεια της άτυπης ο Τατάρ

Οι Τ/κ περνώντας μέσα από δύσκολες συνθήκες, ζούνε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, δεν εγκατέλειψαν καθόλου την κυριαρχία του και ούτε πρόκειται από δω και πέρα να εγκαταλείψουν την κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς τους, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του το πρωί στην ολομέλεια της άτυπης 5 + 1 συνάντησης στην Γενεύη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ που εκδόθηκε 2,5 ώρες μετά το τέλος της ολομέλειας και τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Τατάρ, η ομιλία του Τ/κ ηγέτη διήρκησε 40 λεπτά και αναφέρθηκε στο Κυπριακό με βάση τη δική του εμπειρία.

Ο Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του ανέφερε ότι αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία, παίρνοντας μαθήματα από την αποτυχία των εμπειριών με βάση την ομοσπονδία, πριν αρχίσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, η διεθνής κοινότητα να τερματίσει χωρίς προϋποθέσεις τις αδικίες και τα παρωχημένα «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ, ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην περιοχή που άλλαξαν.

Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η μόνη νέα, εποικοδομητική και ρεαλιστική ιδέα, είναι αυτή που η τ/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος του κ. Τατάρ είπε ότι στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία διαφορετική από την σημερινή, λέγοντας πως επαναλαμβάνοντας τα ίδια δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι ξεκάθαρο από την διαδικασία για μια ΔΔΟ που συζητείται από το 1977 μέχρι σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα.

Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά την συνέχιση του στάτους κβο που θεωρείται απαράδεκτο και είναι εις βάρος των Τ/κ και πως το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, είναι το έδαφος για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Τ/κ δικαιούνται να βρίσκονται στη διεθνή κοινότητα ως ο κοινός ιδιοκτήτης της Κύπρου, έχουν δώσει αγώνα για να ζουν ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, λέγοντας πως ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, που πήραν Τ/κ και Ε/κ από τους Εγγλέζους, έχοντας ίσο εταιρικό στάτους, δικαίωμα λόγου στη λήψη αποφάσεων και κυριαρχική ισότητα.

Από το 1963 και μετά, οι Τ/κ – είπε – ζουν στο δικό τους ανεξάρτητο κράτος, κυρίαρχοι. Το στάτους των κοινοτήτων του 1960, συνέχισε, έχει αλλάξει και πλέον στο νησί υπάρχουν δύο λαοί που έχουν κράτος. Υπό αυτές τις πραγματικότητες, είπε, πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία και να εγκαθιδρυθεί μια συνεργασία μεταξύ κρατών που να βασίζεται στην ισότητα.

Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, τον κ. Τατάρ στην πρωινή ομιλία συνόδευαν ο διαπραγματευτής του, Εργκιούν Ολγκούν, το μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου, ο ειδικός σύμβουλος, Οσμάν Ερτούγ, ο συντονιστής των Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ και η σύμβουλος για νομικά θέματα, Σιουλέν Καράμπατζιακ.

ΠΗΓΗ: Euronews.com