Δημοσκόπηση Metron Analysis- «Βυθίζεται» στις Πρέσπες η κυβέρνηση – 14 μονάδες «κεφάλι» η ΝΔ

Δημοσκόπηση Metron Analysis- «Βυθίζεται» στις Πρέσπες η κυβέρνηση – 14 μονάδες «κεφάλι» η ΝΔ

Παγιώνεται το προβάδισμα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, οι όποιες ελπίδες της κυβέρνησης για ανάκαμψη «πνίγονται» στα νερά των Πρεσπών, με την ομώνυμη συμφωνία να αποτελεί, εσχάτως, το βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την Ελλάδα η πλειοψηφία των πολιτών δε επιδοκιμάζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως με ποσοστά πάνω από 80% στη Βόρεια Ελλάδα και πάνω από 60% στις άλλες περιοχές την αποδοκιμάζει στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η συμφωνία για το Μακεδονικό, συμβολίζει για τους πολίτες ένα επιπρόσθετο άχθος που προστίθεται σε μια σειρά διαδοχικών, εθνικών υποχωρήσεων και ταπεινώσεων από το 2009 μέχρι σήμερα.

Οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι σημαντικές και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη συμφωνία για το χρέος καθώς και από τις φιέστες με τις γραβάτες.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, αναδεικνύεται το Σκοπιανό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Για πρώτη φορά, δε, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%).

Η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,7% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %). Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017.

Με την παράλληλη συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, εξάλλου, οι κυβερνητικές απώλειες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Λόγω του Σκοπιανού, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν ευνοείται από το πολωτικό κλίμα στο οποίο επίσης επένδυε, καθώς στη φάση αυτή κερδισμένοι, εκτός από τη ΝΔ, φαίνεται να είναι ακραίοι σχηματισμοί ή κόμματα που κινητοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.