Δηλώσεις Φάμελλου, Τζιτζικώστα, Πατουλίδου και Κυρίζογλου για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Δηλώσεις Φάμελλου, Τζιτζικώστα, Πατουλίδου και Κυρίζογλου για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

 Στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση της συνεργασίας των λαών, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών, για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μετά το πέρας των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στα συμμαχικά κοιμητήρια του «Ζέιτενλικ», σε δηλώσεις του, τόσο για τις επετειακές εκδηλώσεις, όσο και στο σημερινό δημοψήφισμα στη FYROM.

«Εκατό χρόνια μετά τον Α’ ΠΠ, η δική μας ευθύνη να έχουμε σε πρώτο βαθμό διεκδικήσεως και σε πρώτο βαθμό αναγκών, την ειρήνη. Και αυτό κάνουμε το τελευταίο διάστημα, δυναμώνοντας τη συνεργασία των λαών και τη δημοκρατία στα Βαλκάνια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Η διεκδίκηση της χώρας μας τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί μια συνεισφορά στον ίδιο σκοπό» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση για το σημερινό δημοψήφισμα στη FYROM και συνέχισε : «Να ενισχυθεί η ειρήνη στα Βαλκάνια να εκλείψουν οι κίνδυνοι από τα βόρεια σύνορα μας να μην υπάρχουν διεκδικήσεις και αλυτρωτικές δοξασίες κι όσον αφορά ακόμη και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, να υπερασπιστούμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας, να υπερασπιστούμε το αύριο των παιδιών μας, αλλά και την οικονομία και την ανάπτυξη σε όλα τα Βαλκάνια».

Δηλώσεις για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ των Α. Τζιτζικώστα, Β. Πατουλίδου, Λ. Κυρίζογλου

«Η προσδοκία μου, προσωπικά, είναι μία. Όπως εκφράζεται ο λαός των Σκοπίων για ένα προσύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, έτσι πρέπει να εκφραστεί και ο ελληνικός λαός, με ένα δημοψήφισμα» είπε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ερωτώμενος για το δημοψήφισμα στη FYROM.

Ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι τα Σκόπια «όπως δεν πέτυχαν, έτσι και δεν πρόκειται ποτέ υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, να επιτύχουν μια τόσο καλή συμφωνία για αυτούς» και εκτίμησε ότι θα επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα τους, ενώ παραμένει ερώτημα, όπως είπε, η συμμετοχή. «Σε κάθε περίπτωση, την Ελλάδα, δεν πρέπει να την απασχολεί τι θα επικρατήσει στο σημερινό δημοψήφισμα (στη FYROM), αλλά πώς θα μπορέσει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός για αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία».

«Δε με νοιάζει τι θα κάνουν αυτοί. Ξέρουμε τι θα κάνουν αυτοί. Έχουν πέσει όλοι πάνω τους για κάτι που προφανώς θα γεννήσει μετά από ένα, μετά από δύο χρόνια, κάτι χειρότερο, εγώ αυτό φοβάμαι» είπε, σχετικά, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

«Και να υπερισχύσει το «ναι», κάτω από τις συνθήκες τις οποίες γίνεται το δημοψήφισμα, για να δούμε; Θα υπάρχει η συμμετοχή του 50% συν 1, όπως προβλέπει το σύνταγμά τους και η δική τους νομοθεσία;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου και πρόσθεσε : «Και εν πάση περιπτώσει, τον τελευταίο λόγο θα έπρεπε να τον έχει ο ελληνικός λαός».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ