Δες τι παθαίνεις όταν …ξημερώνεις στον καναπέ!

Δες τι παθαίνεις όταν …ξημερώνεις στον καναπέ!

Ξαπόστασες για λίγο το βράδυ στον καναπέ και ξύπνησες το πρωί με το φως του ηλίου! Νιώθεις ξεκούραστος ή μετανιώνεις που για ένα ολόκληρο βράδυ έχασες τη θαλπωρή του κρεβατιού σου;

Ο νυχτερινός ύπνος στον καναπέ διαφέρει κατά πολύ της γνωστής μεσημεριανής σιέστας. Η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος τη νύχτα στον καναπέ δεν ξεκουράζει αλλά ταλαιπωρεί το σώμα με τις περισσότερες φορές να σηκώνεσαι πιασμένος και όχι μόνο!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία βρήκαν ότι ακόμα και ένα βράδυ κακού ύπνου, μπορεί να τροποποιήσει τα γονίδια που ελέγχουν το βιολογικό μας ρολόι αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει τον μεταβολισμό, ενώ έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία.

Ωστόσο ο ύπνος στον καναπέ έχει ένα βασικό πρόβλημα: Πιάνεσαι!

Πως το γλιτώνεις αυτό; Με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι λίγο δαπανηρός και πρέπει να έχεις και χώρο. Αν έχεις μεγάλο και φαρδύ τριθέσιο καναπέ, την γλιτώνεις, και δεν πιάνεσαι!

Όμως οι περισσότεροι έχουν έναν απλό τριθέσιο και έτσι δεν μπορούν να βολευτούν σε όλη τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο αυτό αρκεί! Μόλις νιώσεις άβολα το ένστικτο θα σε «ξυπνήσει» θα σηκωθείς και θα πας στο κρεβάτι, τόσο απλά. Το κέρδος είναι όμως ότι χάρηκες τον ύπνο. Κοιμήθηκες χωρίς άγχος, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Ο πιο γλυκός ύπνος ισοδυναμεί με την μεγαλύτερη ξεκούραση, άσχετα αν μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα σηκώνεσαι να πας στο κρεβάτι!

ACTIVEMAN.GR