Δεκάδες νεκροί σε μάχες στην Υεμένη

Δεκάδες νεκροί σε μάχες στην Υεμένη

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη του λιμανιού Χοντάιντα από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Υεμένης στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 αντιμαχόμενους μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές. Νοσοκομεία στην επαρχία του Άντεν, όπου έχει αναγκαστεί να μεταφέρει την έδρα της η κυβέρνηση, ανέφεραν ότι παρέλαβαν το τελευταίο 48ωρο 52 πτώματα, Ο απολογισμός ανεβαίνει έτσι στους 110 νεκρούς από τη Δευτέρα.

Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους ότι η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση θα προκαλέσει νέα σοβαρά προβλήματα στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, καθώς το 70% της βοήθειας φθάνει στη χώρα μέσω του συγκεκριμένου λιμανιού. Και τούτο την ώρα που ο πληθυσμός της δοκιμαζόμενης από τον πόλεμο και τη χολέρα χώρας βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα λιμού.

Στρατεύματα του πρόεδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι, με την υποστήριξη δυνάμεων της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προέλασαν πριν από μερικές ημέρες φθάνοντας περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη Χοντάιντα, από την οποία σκοπεύουν να εκδιώξουν τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι η βασική πύλη εισόδου των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πάμφτωχη Υεμένη, όπου η τελευταία φάση του πολέμου διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015. Η συμμαχία υπό το Ριάντ υποστηρίζει ότι το λιμάνι στη Χοντάιντα χρησιμοποιείται από τους αντάρτες για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων και από το Ιράν για να παραδίδονται όπλα στους Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Σύμφωνα με πηγές στα κυβερνητικά στρατεύματα, οι αντάρτες έστησαν ενέδρα το Σάββατο σε στρατιωτική οχηματοπομπή στην κοινότητα αλ Ντουράιμι, στην επαρχία Χοντάιντα, 230 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαναά.