Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Αν. Γούτα – Αναβλήθηκε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Αν. Γούτα – Αναβλήθηκε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του εναντίον της Ανατολικής Γούτα, προπυργίου των ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώ το ιατρικό προσωπικό κάνει λόγο για ενδεχόμενη χημική επίθεση.

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως «αναβλήθηκε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ανατολική Γούτα. «Η σημερινή αυτοκινητοπομπή αναβλήθηκε», δήλωσε η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Η κατάσταση που «εξελίσσεται επί του πεδίου (…) δεν μας επιτρέπει να διεξαγάγουμε την επιχείρηση», πρόσθεσε.

Αργά μέσα στην περασμένη νύκτα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικές δυσκολίες στις τοποθεσίες Σάκμπα και Χαμουρίγια έπειτα από αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος και από εκείνη της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού που είχε διαψεύσει στο παρελθόν ότι διεξάγει πλήγματα στην Ανατολική Γούτα.

Γιατροί σε ιατρικό ίδρυμα του ανταρτικού θυλάκου διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι περιέθαλψαν τουλάχιστον 29 ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλώριο, σύμφωνα με τη Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει ιατρικά κέντρα στη Συρία.

«Εξαιτίας μιας επίθεσης με χλώριο στην Ανατολική Γούτα, ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η SAMS από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.