ΔΕΘ: Η αφρόκρεμα του χώρου της ενέργειας στη Θεσσαλονίκη – Υψηλού επιπέδου επαφές

ΔΕΘ: Η αφρόκρεμα του χώρου της ενέργειας στη Θεσσαλονίκη – Υψηλού επιπέδου επαφές

Ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων της 83ης ΔΕΘ θα βρεθούν τα ενεργειακά θέματα, καθώς σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς πολιτικής και της αγοράς θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη.

Οι ΗΠΑ, τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, έχουν  μεγάλο ενδιαφέρον για ζητήματα ενέργειας και για αυτό το παρών θα δώσουν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes , o αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Ασπρεϊ, ο αναπληρωτής διευθυντής της Climate & Advanced Energy (Atlantic Council), David Livingston και η αναπληρώτρια διευθύντρια στο Global Energy Center (Atlantic Council), Ellen Scholl.

Στη συμπρωτεύουσα θα βρεθούν επίσης η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, καθώς και ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Antic.

Τα θέματα που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσία, η απελευθέρωση των αγορών και η ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Οι προοπτικές για την Ελλάδα, είτε ως παραγωγού είτε ως μεταφορέα, είναι ελπιδοφόρες, λόγω της επιθυμίας των ΗΠΑ να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, βασικό ενεργειακό τροφοδότη της Ευρώπης σήμερα.

Συναντήσεις με τους ομολόγους του των παραπάνω χωρών θα έχει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των υψηλόβαθμων ενεργειακών στελεχών που θα συμμετάσχουν στο ενεργειακό συνέδριο που διοργανώνει σήμερα (μία ημέρα πριν από την έναρξη των εγκαινίων της ΔΕΗ) το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν έργα άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως ο αγωγός IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, με τις πληροφορίες μάλιστα να επαναφέρουν ως πολύ πιθανή τη συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα του τερματικού Αλεξανδρούπολης την αμερικανική εταιρεία Cheniere. Το «παρών» στη Θεσσαλονίκη θα δώσει σύσσωμη και η εγχώρια ενεργειακή αγορά με προεξάρχουσες τις υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείες, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, τον υπό μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και τη ΡΑΕ.

Το ενεργειακό παζλ της Θεσσαλονίκης συμπληρώνεται με μια ενεργειακή ημερίδα του ΥΠΕΝ το Σάββατο, τα εγκαίνια του περιπτέρου της εταιρείας Ζενίθ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) και σειρά εκδηλώσεων της ΡΑΕ για τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ, τα νησιά και το φυσικό αέριο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.