ΔΕΗ: Μείωση εκπτώσεων και αύξηση τιμολογίων στο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης

ΔΕΗ: Μείωση εκπτώσεων και αύξηση τιμολογίων στο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης

 

Δραστικά μέτρα, με επιπτώσεις και στις τσέπες των καταναλωτών, περιέχει το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που κατήρτησε η εταιρεία συμβούλων McKinsey

Το business plan θα τεθεί σήμερα στην κρίση του Δ.Σ. της επιχείρησης, όργανο που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για την εφαρμογή του. Όπως αναφέρουν πηγές, τα μεγάλα πρόβλημα που διαπιστώνονται είναι η μείωση του τζίρου της δημόσιας επιχείρησης – η οποία θα συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς λόγω της υποχρέωσης να συρρικνωθούν κατά το ήμισυ οι δραστηριότητές της έως το τέλος του 2019 – το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των λειτουργικών της αποτελεσμάτων και του χρέους και ο δανεισμός.

Συνεπώς αναζητούνται έσοδα τα οποία, σύμφωνα με πηγές, η McKinsey υποδεικνύει για την εύρεσή τους τη μείωση των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και την αύξηση τιμολογίων καταναλωτών. Επιπλέον εισηγείται την περικοπή θέσεων εργασίας μέσα από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα εξοικονομήσει δαπάνες 500 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την επέκταση της δημόσιας επιχείρησης σε δραστηριότητες όπως οι ΑΠΕ, οι ενεργειακές υπηρεσίες και το φυσικό αέριο. Επίσης προβλέπει έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας καθώς και από τον τερματισμό των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ.

Τέλος, και σύμφωνα με πληροφορίες, στις έξι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης εστάλη το κείμενο της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αυτό φαίνεται να βάζει ως καταληκτική ημερομηνία την 6η Οκτωβρίου.