Δείτε πως ρημάζει από μέσα το κυβερνείο (Φώτο – Video)

Δείτε πως ρημάζει από μέσα το κυβερνείο (Φώτο – Video)

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρης

 

Το παλατάκι ή αλλιώς κυβερνείο δεσπόζει στο Μικρό Καράμπουρνο στη Καλαμαριά, σε μια θέση από την οποία είναι ορατό σε όλη τη πόλη, ακόμα και από την Αριστοτέλους. Όμως το επιβλητικό και όμορφο κτίριο ρημάζει.

 

Το Reportplus.gr εξασφάλισε εικόνες μέσα από το κτίριο που χάσκει εγκαταλελειμμένο. Το άλλοτε δεύτερο προεδρικό μέγαρο της χώρας ρημάζει στην εγκατάλειψη και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, είναι έρμαιο του καθενός.

 

Το κτίριο έπαψε να χρησιμοποιείται εδώ και τρία περίπου χρόνια, οπότε και το ΥΜΑΘ απέσυρε την αστυνομική φρουρά. Όπως ανακοινώθηκε τότε, οι κήποι θα δινόταν για εκδηλώσεις (έγιναν εκεί ένας γάμος και ελάχιστες εκδηλώσεις) ενώ το κτίριο θα παρέμενε ερμητικά κλειστό μέχρις ότου να βρεθούν χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Όμως οι εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου είναι αποκαρδιωτικές και προκαλούν την αγανάκτηση για αυτή την εγκατάλειψη δημόσιας περιουσίας.

Οι τοίχοι όλοι έχουν φουσκώσει από την υγρασία. Παντού κιβώτια με πακεταρισμένα έπιπλα και άλλα αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων ξεσκισμένα, προφανώς από κάποιους επιτηδείους.

 

Στον πρώτο όροφο, στο ιδιαίτερο γραφείο των προεδρικών δωματίων, φάκελοι και χαρτιά με το εθνόσημο και το λογότυπο του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, ξεχασμένα πάνω σε ένα γραφείο.

Διάφορα αντικείμενα πεταμένα εδώ και εκεί μαζί με διάφορες συσκευές και έπιπλα.  Το αστείο είναι ότι σε μια τουαλέτα υπήρχαν ακόμα τρία ρολά χαρτί υγείας!

 

Στο ισόγειο ένα πιάνο με ουρά παρατημένο, απλά σκεπασμένο με μια κουβέρτα. Στο χώρο έξω από τη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων ένα σαλόνι χάσκει παρατημένο. Η αίθουσα δεξιώσεων άδεια. Παντού σε όλα τα δάπεδα του κτιρίου σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια και τους τοίχους. Ταβάνια σε πολλά από τα οποία υπάρχουν ακόμα οι πολυέλαιοι.

 

Εικόνες θλιβερές ενός κτιρίου που άλλοτε αποτελούσε ένα από τα παλάτια της βασιλικής οικογενείας. Ενός κτιρίου που μετά τη μεταπολίτευση πέρασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να φιλοξενεί τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Παλιότερα αποτελούσε κατοικία του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

Ένα κτίριο που αποστολή του ήταν να φιλοξενεί το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό ή τους υπουργούς που επισκέπτονται συχνά της Θεσσαλονίκη, ώστε να μην ξοδεύονται χρήματα για τη διαμονή των πολυπληθών κυβερνητικών αποστολών, σε ξενοδοχεία.

 

Ειδικά με τον πρωθυπουργό που βρίσκεται κάθε τρις και λίγο στη Θεσσαλονίκη και διαμένει σε ξενοδοχείο μαζί με την ακολουθία του, ξοδεύοντας έτσι πολλά περισσότερα χρήματα, από τη συντήρηση και τη λειτουργία του κυβερνείου, αν λειτουργούσε!

 

 

Πριν εγκαταλειφθεί το κυβερνείο είχε προσωπικό οκτώ ατόμων που μαζί με τη συντήρηση του τα έξοδα δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση εκείνα της διαμονής σε ξενοδοχεία Προέδρου, πρωθυπουργού ή υπουργών που έρχονται στη πόλη.

Χαρακτηριστικό της σπατάλης είναι το γεγονός ότι όλες οι τριήμερης σύνοδοι της χώρας μας γίνονται σε ξενοδοχεία ή στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα με ελάχιστα έξοδα να γινόταν στο κυβερνείο.

Όμως αυτό το εμβληματικό κτίριο πλέον εγκαταλείφθηκε!