«Δείξε μου το..αίμα σου, να σου πω ποιός είσαι»

«Δείξε μου το..αίμα σου, να σου πω ποιός είσαι»

Σουηδοί ερευνητές σχεδίασαν μια εξέταση που μπορεί σε μια μόλις σταγόνα αίματος να ανιχνεύσει 160 διαφορετικές πρωτεΐνες που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωή μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Report, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ουμέα διερεύνησε κατά πόσο ο τρόπος ζωής του ατόμου αντανακλάται στα αιματολογικά επίπεδα 160 διαφορετικών πρωτεϊνών.

Εκτός από δείγματα αίματος συνέλεξαν και στοιχεία για τον τρόπο ζωής 138 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος παρέμβασης Västerbotten Intervention Programme, στη βόρεια Σουηδία.

Συγκεκριμένα, για κάθε άτομο ελήφθησαν δύο δείγματα αίματος με διαφορά δέκα ετών και οι πρωτεΐνες συσχετίστηκαν με διαφορετικές συμπεριφορές.

Στόχος των ερευνητών είναι να μπορέσουν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν μία ή περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές που μελέτησαν ώστε να μπορούν να ανιχνεύσουν και να προβλέψουν την εκδήλωση παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή ο καρκίνος.

 Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την υγεία και πιθανόν και την πρωτεϊνική σύσταση του αίματος. Αλλά προς το παρόν οι συσχετισμοί αυτοί είναι κατά κύριο λόγο ασαφείς.

«Οι πρωτεϊνικοί δείκτες είναι ένα συναρπαστικό εργαλείο διάγνωσης και πρώιμης ανίχνευσης πολλών παθήσεων, αλλά τα επίπεδα των πρωτεϊνών μπορεί να ποικίλουν λόγω πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Και γι’ αυτό θα πρέπει χαρτογραφήσουμε μερικές από τις ‘φυσιολογικές’ διακυμάνσεις στα πρωτεϊνικά επίπεδα», αναφερει ο Ρομπιν Μιτε, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ουμέα και ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα.

in.gr