Δέσμευση Μακρόν για στήριξη στους Κούρδους της Β. Συρίας – Οργισμένη αντίδραση Τουρκίας

Δέσμευση Μακρόν για στήριξη στους Κούρδους της Β. Συρίας – Οργισμένη αντίδραση Τουρκίας

Τη δέσμευσή του να στηρίξει τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξέφρασε ο Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή, μετά την πολεμική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Τουρκία.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων , που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις θυσίες τους στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξοπλίσει τις κουρδικές μονάδες λαϊκής προστασίας (YPG) και πολέμησαν από κοινού την τρομοκρατική απειλή.

Οι Αμερικανοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως το YPG δεν σχετίζεται άμεσα με το PKK, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά τη συνάντηση Μακρόν-Κούρδων, διέρρευσε πως η Γαλλία θα στείλει επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή, όμως το Παρίσι αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την Μανμπίτζ. Δεν είναι τόσο απλό πάντως οι Αμερικανοί να παρατήσουν τους συμμάχους τους. Για περισσότερο από δυόμισι χρόνια ήμασταν σύμμαχοι. Απελευθερώσαμε μαζί την Μανμπίτζ. Μας έδωσαν διαβεβαιώσεις. Έχουμε ένα συμβόλαιο μαζί τους. Οι δυνάμεις μας είναι εκπαιδευμένες και οπλισμένες από τη συμμαχία», λέει ο Αμπού Αλί Νεμ, ηγέτης του στρατιωτικού συμβουλίου της Μανμπίτζ.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατέκρινε τον Εμμανουέλ Μακρόν για την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους.

Τόνισε ότι με την στρατηγική του στη Συρία έχει εγκαταλείψει το YPG, πολύτιμους συμμάχους της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Οργισμένη απάντηση της Τουρκίας

Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας στις δεσμεύσεις Μακρόν. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ τόνισε ότι «η γαλλική στήριξη στο YPG είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη σε τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίμ, έγραψε στο twitter ότι «θα έπρεπε να λαμβάνονται μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία και όχι να νομιμοποιούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Οι χώρες που θεωρούμε φιλικές και συμμαχικές μας θα πρέπει να πάρουν μια σαφή στάση κατά όλων των ειδών της τρομοκρατίας, αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση τρομοκρατικών δομών», σημείωσε επίσης ο Καλίν και υπογράμμισε ότι «τα διάφορα και ποικίλα ονόματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ταυτότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πηγή: euronews.com