Γ. Κουμουτσάκος: Ασυγχώρητη επιπολαιότητα στα εθνικά θέματα από τον κ. Κοτζιά

Γ. Κουμουτσάκος: Ασυγχώρητη επιπολαιότητα στα εθνικά θέματα από τον κ. Κοτζιά

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για το Σκοπιανό, εξαπολύει ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, παραθέτοντας στοιχεία, που όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν πως ο κ. Κοτζιάς «ψεύδεται».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ηΝ.Δ. δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία που αφορούν τις περιβόητες Διασκέψεις του ΟΗΕ που διεξάγονται ανά πενταετία και τις οποίες επικαλείται o κ. Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζοντας ψευδέστατα ότι η Ελλάδα έχει τάχα από το 1977 αναγνωρίσει την “Μακεδονική γλώσσα”, ενισχύοντας έτσι -κατά τρόπο ανεξήγητο και απαράδεκτο- την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας».

Όπως αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος «η Ν.Δ. όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα η “Μακεδονική”, αλλά στις εν λόγω διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά το 2007 και το 2012».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κουμουτσάκος, τονίζεται πως κ. Κοτζιάς επικαλείται την τελική Έκθεση της Τρίτης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977, «προκειμένου να προβάλει έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε από τότε την ύπαρξη “Μακεδονικής γλώσσας”».

«Και αυτό παρά το γεγονός ότι επί δεκαετίες οι Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και οι Έλληνες αξιωματούχοι άλλων Υπουργείων που συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις, έχουν ρητές οδηγίες να καταγράψουν την άρνησή τους και να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για την ΠΓΔΜ, αλλά και να μην δεχθούν οποιαδήποτε χρήση του επιθέτου “Μακεδονική/Μακεδονικός” σε σχέση με την εθνότητα, τη γλώσσα κ. λπ.», σημειώνεται.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος μιλά για τον χαρακτήρα της διάσκεψης αυτής, τονίζοντας πως ήταν αμιγώς τεχνικός.

«Ο κ. Κοτζιάς αγνόησε το γεγονός ότι στην Ενάτη Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα το 2007, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, “εγέρθησαν αντιρρήσεις” από την ελληνική πλευρά για την γλώσσα της ΠΓΔΜ, κάτι που συνέβη και το 2012, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά», αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ, που τονίζει πως κάτι τέτοι δεν συνέβη ποτέ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Κατά τα λοιπά, έχει ενδιαφέρον, αλλά είναι και ενδεικτικό της προχειρότητας και της ασυγχώρητης επιπολαιότητας στους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων από τον κ. Κοτζιά ακόμη και ο χειρισμός της… ελληνικής γλώσσας εκ μέρους του», επισημαίνεται.