Γ. Κατρούγκαλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Σκοπίων- Πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση

Γ. Κατρούγκαλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Σκοπίων- Πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση

«Τα δύο θέματα που έχουν μείνει είναι το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

«Πρόκειται για θέματα όχι μικρά, στα οποία η πλευρά των Σκοπίων μέχρι στιγμής επιμένει. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Για εμάς» πρόσθεσε, «είναι ουσιώδη ζητήματα και για να υπάρχει λύση, πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση από την άλλη πλευρά».

Όπως εξήγησε, «θέλουμε το erga omnes για να μην υπάρχουν ουρές, που μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προοπτικές αλυτρωτισμού και θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να είναι η λύση μόνιμη, άρα και τα δύο είναι αναγκαία, αν και κατά κάποιον τρόπο ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες της διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και έγκρισής της από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «επειδή η συμφωνία είναι προφανές ότι θα είναι εθνικά επωφελής και στη Βουλή και στην κοινωνία θα τύχει μεγάλης υποδοχής και αναγνώρισης».