Γ. Δαρδαμανέλης: Έτσι θα μεταμορφωθεί το Κόδρα – Σχεδιασμός με σεβασμό στη φύση!

Γ. Δαρδαμανέλης: Έτσι θα μεταμορφωθεί το Κόδρα – Σχεδιασμός με σεβασμό στη φύση!

Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα είναι ίσως το πιο όμορφο σημείο της Θεσσαλονίκης αφού δεσπόζει ως μπαλκόνι, στο Θερμαϊκό στη μύτη του Μικρού Έμβολού ή στο Καραμπουρνάκι, όπως λένε οι Θεσσαλονίκης.

Από τότε που ο στρατός το εγκατέλειψε, η περιοχή των 400 περίπου στρεμμάτων έμεινε ανεκμετάλλευτη, μπλεγμένη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και απαλλοτριώσεις. Περισσότερα από 30 χρόνια, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου  του Δήμου Καλαμαριάς αλλά και της όλης Θεσσαλονίκης ρήμαζε στην εγκατάλειψη με όλες τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό πάρκο να είχαν ναυαγήσει στη θάλασσα της γραφειοκρατίας αλλά και της ατολμίας των εκάστοτε κυβερνώντων να χαρίσουν στη πόλη το μεγαλύτερο της πάρκο.

 

 

Όμως εδώ και λίγο καιρό, το Κόδρα πήρε ζωή. Συνεργεία του Δήμου Καλαμαριάς άρχισαν να καθαρίζουν, να κουρεύουν, να περιποιούνται τα φυτά, να απομακρύνουν τα μπάζα και τα ερείπια ενώ απαγορεύτηκε και η είσοδος των αυτοκινήτων με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη να κάνει λόγο για «Πάρκο Κόδρα».

Τι συνέβη; Τι έγινε άρχισε η ανάπλαση του χώρου; Τι σχεδιάζει ο δήμος Καλαμαριάς για το «Πάρκο Κόδρα»;

 

 

Τις απαντήσεις έχει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης που μίλησε στο Reportplus.gr:

«Στο Κόδρα εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες και ως τώρα η αλληλογραφία του Δήμου με αυτές τις υπηρεσίες δεν είχε αποτελέσματα. Εμείς κινηθήκαμε διαφορετικά. Είδαμε το χώρο, καταλήξαμε τι θέλουμε να κάνουμε και έτσι καλέσαμε τους εκπροσώπους των υπηρεσιών δηλαδή του Δασαρχείου, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων,  του ΑΠΘ που πραγματοποιεί ανασκαφές εντός του χώρου, να  τους καλέσουμε στο Κόδρα και να τους εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και έτσι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν έδωσαν τις εγκρίσεις τους και αρχίσαμε» εξηγεί ο κ. Δαρδαμανέλης.

 

Τι γίνεται όμως τώρα και ποιος είναι η σχεδιασμός;

«Έτσι άρχισε ο καθαρισμός, η κοπή της αυτοφυούς βλάστησης που ήταν μέσα και πέριξ των κτιρίων, έγινε η απομάκρυνση του κυνοκομείου που ήταν ένα τεράστιο ζήτημα, ολοκληρώνεται και η απομάκρυνση των δομικών στοιχείων που υπήρχαν από την εποχή της ΜΟΜΑ. Και έτσι προχωράμε στο επόμενο βήμα και προχωράει η μελέτη το Ειδικού Χωρικού Σχεδίου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας», τονίζει ο κ. Δαρδαμανέλης.

 

 

«Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι απαραίτητο ώστε να θεσπιστούν οι κανόνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η ανάπλαση του Κόδρα. Παράλληλα έχουμε κάνει ενέργειες να προχωρήσουμε το επόμενο βήμα που είναι ο φωτισμός, η φύλαξη και η περίφραξη των 16 διατηρητέων κτιρίων».

 

 

«Επειδή τα κτίρια είναι ερείπια θέλουμε να περιφραχτούν άμεσα ώστε να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Πλέον έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις και σύντομα θα ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο» εξηγεί ο δήμαρχος Καλαμαριάς και συνεχίζει:

«Από δω και πέρα θα αρχίσει η συζήτηση για το τι μέλει γεννέσθαι γι αυτόν τον χώρο. Με χαρά βλέπουμε ότι ο κόσμος τόσο της Καλαμαριάς όσο και απ΄ όλη η Θεσσαλονίκη επισκέπτεται το Κόδρα»

 

 

«Έχομε στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήματα για εγκρίσεις  τέσσερις θέσεις στάσιμου υπαίθριου εμπορίου ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να πάρει νερό ή κάποιο αναψυκτικό. Δεν μιλάμε για καντίνες αλλά για μικρά τροχήλατα οχήματα που θα εξυπηρετούν τον κόσμο. Δεν θέλουμε καντίνες μέσα στο Κόδρα. Θα τοποθετηθούν και έξι χημικές τουαλέτες»

«Θέλουμε με ευρωπαϊκά πρότυπα να περάσει μια νοοτροπία οικολογίας και σεβασμού στο περιβάλλον, να αφήσουμε το αμάξι, να πάρουμε το ποδήλατο μας ή και με τα πόδια, να κάνουμε τη βόλτα μας σε ένα πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα, σε έναν πνεύμονα πρασίνου που πρέπει να σεβαστούμε και να μην φεύγουμε ο καθένας με ένα κλαδί ανθισμένης αμυγδαλιάς, γιατί σε πέντε χρόνια δεν θα μείνει καμία».

 

 

«Στο Κόδρα μάλιστα υπάρχουν  και πολλά ζωάκια και όπως τα δένδρα και τα φυτά, έτσι και τα ζωάκια δεν πρέπει να επηρεαστούν από την ανθρώπινη παρουσία. Πρέπει να σεβόμαστε τη φύση, δεν πρέπει κανένας να ενοχλεί τα ζώα, είτε είναι χελώνες, είτε σκαντζόχοιροι, είτε λαγοί πρέπει να τα σεβαστούμε γιατί εμείς βρισκόμαστε στο χώρο τους» εξηγεί ο κ. Δαρδαμανέλης».

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Καλαμαριάς, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού υπάρχουν σκέψεις για υπαίθρια όργανα γυμναστικής : «Επειδή το πάρκο και γενικά  ο χώρος πρασίνου είναι κατάλληλος για άθληση και ήδη υπάρχουν πολλοί που αθλούνται στο Κόδρα, είτε κάνουν τζόκιγκ, είτε με το ποδήλατο τους και αυτά τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής θα τους είναι πολύ χρήσιμα» κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Κώστα Μπούρη