Γύρισε στη φύση…

Γύρισε στη φύση…

Γύρισε στη φύση! Γειώσου! Πάτησε στο χορτάρι, περπάτα στην ακροθαλασσιά ή στη λίμνη.  Περπάτησε. Γιατί; Διότι όσο πιο κοντά στη φύση είναι ο άνθρωπος τόσο πιο πολλά οφέλη αποκομίζει για τον οργανισμό του.

Πρόκειται για μια νέα μελέτη που έγινε στη Βρετανία  και σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Research. Ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής Norwich στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ανέλυσε στοιχεία από περισσότερες από 140 μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος πάνω από 290 εκατομμύρια άτομα σε 20 χώρες συγκρίνοντας την υγεία αυτών με μεγαλύτερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και εκείνους με τη μικρότερη.

Ως πράσινοι χώροι ορίστηκαν εκείνου με φυσική βλάστηση αλλά και αστικές τοποθεσίες όπως πάρκα και άλση.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν κάποιος περνούσε χρόνο ή ζούσε κοντά σε χώρους πρασίνου είχε σημαντικά οφέλη υγείας. Η επαφή με τη φύση συντελούσε σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου, πρόωρου θανάτου και πρόωρου τοκετού, ενώ αυξανόταν η διάρκεια του ύπνου. Επίσης τα άτομα που ζούσαν κοντά στη φύση είχαν μειωμένη διαστολική πίεση, καρδιακό ρυθμό και στρες. Μάλιστα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που παρατηρήσαμε ήταν ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου μείωνε σημαντικά την κορτιζόλη στο σάλιο, που αποτελεί δείκτη μέτρησης του στρες», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Τσαοϊμχε Τουοινγκ-Μπεννετ.

Αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι που είχαν πρόσβαση σε χώρους πρασίνου ήταν πιθανότερο να αναφέρουν μια συνολικά καλύτερη υγεία.

«Τα άτομα που ζουν κοντά στη φύση έχουν περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και κοινωνικοποίηση. Παράλληλα, η έκθεση στη βακτηριακή βιοποικιλότητα των φυσικών χώρων μπορεί να έχει οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη μείωση της φλεγμονής», συμπληρώνει η Δρ Τουόινγκ-Μπέννετ, όπως μετέδωσε το in.gr