“Γκέτο” αδέσποτων στο Κόδρα αποκαλύπτει η νέα επίθεση σε περαστικούς. Μπακογλίδης: «Ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ υπεύθυνος!» (VIDEO)
Της Αρετής Τασούλα
«Φουρτούνες» προκαλεί στο Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η πρόσφατη νέα επίθεση αγέλης αδέσποτων σκύλων σε περαστικούς στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα μέσα σε λίγους μήνες. Ο διαδημοτικός φορέα που δημιουργήθηκε το 2005, μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής, για τη διαιώνιση ενός προβλήματος για το οποίο βέβαια… μόνο τα ίδια τα αδέσποτα δεν φταίνε. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, στο ερώτημα του Reportplus.Gr… ποιος θα φταίει αν τριτώσει το κακό: «Η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ, οπότε από εκεί θα αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες!»
Με καταγγελίες απαντάει… στις καταγγελίες από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρό του να αποδίδει ευθύνη ακόμα …και στα θύματα, που δεν σκέφτηκαν να ενημερώσουν επίσημα τον αρμόδιο φορέα.
«Επίσημα, εκτός του κ. Λαμτζίδη, δεν δεχθήκαμε καμία καταγγελία για τις επιθέσεις και δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για τα συμβάντα» τονίζει ο κ. Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ο οποίος χωρίς να αμφισβητεί μεν τα περιστατικά, φέρει ενδοιασμούς για το κατά πόσο οι επιθέσεις έλαβαν χώρα μέσα στο πρώην στρατόπεδο και κατηγορεί τον επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, κ. Μανόλη Λαμτζίδη, πως «αντί να βοηθήσει ως υποψήφιος δήμαρχος, βγαίνει στην τηλεόραση για να αυτοπροβληθεί».
Όπως αναφέρει ο ίδιος «τα θύματα της επίθεσης δεν έκαναν καμία κίνηση για να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ελεγχθούν τα αδέσποτα για λύσσα και να περισυλλεχθούν, ούτε όμως ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Λαμτζίδης, τους παρέπεμψε στο να πράξουν το πρέπον».
Πάντως, παρά το έλλειμμα «επίσημης καταγγελίας», κ. Ζαμπέτογλου ήταν αρκετά ενήμερος για να μας διαβεβαιώσει: «Τα σκυλιά που έκαναν την επίθεση δεν είναι από αυτά που έχει ο άστεγος, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο Κόδρα. Τα περισσότερα αδέσποτα εκεί είναι φιλήσυχα, κάποια είναι φοβικά και μόνο το 4%-5% εξ` αυτών είναι επιθετικά.»
Και βέβαια, το γεγονός ότι ο αρμόδιος φορέας που στηρίζεται στους Δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς ήταν απολύτως ενήμερος για το πρόβλημα, επιβεβαιώνεται από την πλήρη αντίληψη της κατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, που δείχνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς.
Διατροφή με ωμό κρέας!
Όπως εξηγεί στο Reportplus.Gr ο δήμαρχος κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης, σημαντική παράμετρος του προβλήματος στο στρατόπεδο Κόδρα αποτελεί ένας άστεγος, ο οποίος με καλή προαίρεση, αλλά με λάθος τρόπο και με την υποστήριξη κάποιων φιλόζωων της περιοχής, φροντίζει τα ζώα, φτάνοντας στο σημείο να τα ταΐζει με ωμά κρέατα που παίρνει από κοντινό κρεοπωλείο. Και βέβαια είναι γνωστό πως η διατροφή με ωμό κρέας «ξυπνάει» άγρια ένστικτα σε κάποιους σκύλους.
Ο κ. Μπακογλίδης, επισήμανε: «Πρόσφατα, στρέμματα του στρατοπέδου, στα οποία εντάσσεται και το εν λόγω κτίριο, όπου έχει εγκατασταθεί ο άστεγος, παραχωρήθηκαν στον δήμο και μπορούμε πλέον νόμιμα, να επιληφθούμε στο θέμα της αποκατάστασης του χώρου που έχει μετατραπεί σε ένα είδος “παράνομου κυνοκομείου”. Όσον αφορά στα αδέσποτα έχω δώσει εντολή στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ να απομακρυνθούν τα ζώα από το σημείο και να διασπαστούν, προκειμένου να μην δημιουργούνται αγέλες, ενώ η νομική υπηρεσία του δήμου θα προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται κατά της κατάληψης.»
Όπως προείπαμε, ο ίδιος διευκρίνησε, πως σε περίπτωση που γίνουν εκ νέου επιθέσεις βραχυπρόθεσμα από αδέσποτα στο Κόδρα, οι ευθύνες θα αναζητηθούν στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του αρμόδιου φορέα, κ. Ζαμπέτογλου τονίζει πως αρκετά αδέσποτα του στρατοπέδου, όταν παρεμβαίνει ο Σύνδεσμος, είναι είτε έγκλειστα είτε περιφραγμένα, με συνέπεια να μην μπορεί να τα περισυλλέξει. «Όταν βρίσκονται σε περίφραξη ή είναι έγκλειστα σε κτίρια στο Κόδρα, ο φορέας μας δεν έχει τη δικαιοδοσία να εισβάλει στο χώρο» αναφέρει ο ίδιος και υπογραμμίζει πως «το βανάκι που περισυλλέγει τα αδέσποτα δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια εκεί για να τα βρει ελεύθερα».
Με μία πρόχειρη εκτίμηση του κ. Ζαμπέτογλου, περίπου 35 αδέσποτα ζώα έχουν απομακρυνθεί και διασπαστεί διαδημοτικά από το στρατόπεδο Κόδρα το χρονικό διάστημα από το 2011 μέχρι σήμερα.
«Βάσει νόμου τα αδέσποτα πρέπει να είναι ελεύθερα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ και συμπληρώνει πως «τα περισσότερα είναι κατά πάσα πιθανότητα εμβολιασμένα εξηγώντας πως κάθε μέρα γίνονται εγκαταλείψεις δεσποζόμενων ζώων στην περιοχή και «γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε αν έχουν ελεγχθεί όλα». Βέβαια, όπως αναφέρει, ο Σύνδεσμος αναμένει να διασαφηνιστούν τα όρια του δήμου στην περιοχή μετά την παραχώρηση, προκειμένου να «ξεκαθαρίσει» το πρόβλημα των αδέσποτων.
Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτηρίζει «ανυπόστατες» ορισμένες καταγγελίες που γίνονται από ενοχλημένους πολίτες, οι οποίοι «γνωρίζουν ότι το ζώο δεν μπορεί να μιλήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ενώ καταγγέλλει πως λειτουργούν περίπου 30 με 40 «παράνομα καταφύγια» στους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού.
«Τουλάχιστον 10 περιστατικά!»
Στον αντίποδα, ο κ. Λαμτζίδης, κατηγορεί τον δήμο για αμέλεια του προβλήματος τονίζοντας πως έχουν γίνει συζητήσεις για ενδιαίτημα σε χώρο στο Μεσημέρι «το οποίο ακούμε και δεν βλέπουμε λόγω αναμονής της επιχορήγησης, όπως μας λένε» και αναφέρει πως «από το 2014 που εκλέχθηκα έχουν γίνει τουλάχιστον 10 περιστατικά και ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει για κανένα». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως αντικειμενική ποινική ευθύνη για τα περιστατικά βαραίνουν τόσο το δήμαρχο όσο και τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ.
Ωστόσο, ο κ. Ζαμπέτογλου, επιρρίπτει από πλευράς του τις ευθύνες στην πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πολιτεία κωφεύει».
«Δεν υπάρχει η πρέπουσα νομοθεσία κι ενώ έχουμε κάνει όλες τις μελέτες και έχουμε χώρο 33 στρεμμάτων στο Λάκκωμα ήδη από το 2013 για δημιουργία καταλυμάτων, δε μας δίνεται επιχορήγηση» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «από το 70% που πρέπει να καλύψει το ΥΠΑΑΤ, πέρυσι πήραμε μόλις το 28%».
Ένα ακόμα μελανό σημείο της υπόθεσης, όπως λέει, είναι η απαγόρευση ιδιωτικού χρήματος και επενδύσεων στο ζήτημα των αδέσποτων, προκειμένου να δοθεί άμεσα μία λύση.