Για σοβαρό κίνδυνο εκδήλωσης λιμού στο Ν. Σουδάν προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Για σοβαρό κίνδυνο εκδήλωσης λιμού στο Ν. Σουδάν προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα νέου λιμού, δήλωσαν αξιωματούχοι οργανώσεων αρωγής, έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου και αποτυχημένων εκεχειριών στη νεαρότερη χώρα του κόσμου.

Σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα χρειαστούν φέτος βοήθεια σε τρόφιμα για να αποφευχθεί ο λιμός και ο υποσιτισμός την ώρα που οι οργανώσεις αρωγής ετοιμάζονται για την «σκληρότερη χρονιά στα χρονικά», όπως δήλωσαν μέλη ομάδας εργασίας, στην οποία μετέχουν αξιωματούχοι του Νοτίου Σουδάν και του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη και βρισκόμαστε κοντά σε άλλον έναν λιμό. Οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Αν τις αγνοήσουμε, θα αντιμετωπίσουμε μια εντεινόμενη τραγωδία», δήλωσε ο Σερζ Τισό, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

Συνολικά 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 48% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται ήδη σε κατάσταση «κρίσης» ή «έκτακτης ανάγκης» – δηλαδή στην τρίτη και την τέταρτη θέση κλίμακας πέντε βαθμίδων, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ομάδα εργασίας.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου αφρικανική χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από τα τέλη του 2013, όταν ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτών που ήταν πιστοί στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτών που ήταν πιστοί στον τότε αντιπρόεδρο της χώρας, Ρικ Μασάρ.

Έκτοτε περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας την μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στην Αφρική μετά την γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.

Ο ΟΗΕ κήρυξε σε κατάσταση λιμού δύο περιοχές πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά ανακοίνωσε ότι η κρίση είχε αρχίσει να αμβλύνεται τον περσινό Ιούνιο.

«Αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε την σκληρότερη χρονιά στα χρονικά», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Αλέν Νουντεχού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα.

Η συλλογή στοιχείων για το Νότιο Σουδάν άρχισε όταν κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.