Για πέντε εκ προμελέτης φόνους κατηγορείται ο δράστης της επίθεσης σε εφημερίδα των ΗΠΑ

Για πέντε εκ προμελέτης φόνους κατηγορείται ο δράστης της επίθεσης σε εφημερίδα των ΗΠΑ

Κατηγορίες για πέντε ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης απαγγέλθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης του Μέριλαντ, στον 38χρονο άνδρα που διέπραξε τη «στοχευμένη», κατά την αστυνομία, επίθεση στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Κάπιταλ Γκαζέτ (Capital Gazette) στην Ανάπολις, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ εναντίον δημοσιογράφων στην αμερικανική ιστορία.

Στον Τζάροντ Ράμος από το Λόρελ, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ δυτικά της Ανάπολις, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πέντε φόνους εκ προμελέτης από το δικαστήριο της κομητείας Αν Αραντέλ, γράφει στον ιστότοπό της η εφημερίδα Κάπιταλ Γκαζέτ.

Η αστυνομία δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου, αλλά τα αρχεία του δικαστηρίου στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πέντε φόνους εκ προμελέτης σε έναν άνδρα με το όνομα αυτό.

Ο Ράμος κατηγορείται ότι εισέβαλε την Πέμπτη το απόγευμα τοπική ώρα στον όμιλο της εφημερίδας και άρχισε να πυροβολεί πίσω από μια γυάλινη πόρτα. Κατόπιν αναζήτησε πιθανά θύματα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως όσους βρίσκονταν στην αίθουσα σύνταξης, σύμφωνα με την αστυνομία και έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Θύματά του είναι οι Ρομπ Χιάζεν (59 ετών), Γουέντι Γουίντερς (65 ετών), Ρεμπέκα Σμιθ (34 ετών), Τζέραλντ Φίσμαν (61 ετών) και Τζον Μακναμάρα, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Αν Αραντέλ, Ουίλιαμ Κραμπφ, σε συνέντευξη Τύπου.

Όλοι ήταν δημοσιογράφοι εκτός της βοηθού πωλήσεων Σμιθ.

Η εφημερίδα της Ανάπολις, η οποία ανήκει στον όμιλο Gazette, κυκλοφόρησε σήμερα με τις φωτογραφίες των θυμάτων και τον τίτλο “5 νεκροί από πυρά στην Κάπιταλ” στο πρωτοσέλιδό της.

Η τραγωδία βύθισε στο πένθος τη μικρή, συνήθως ήσυχη πόλη της Ανάπολις η οποία βρίσκεται περίπου μία ώρα δρόμο με το αυτοκίνητο από την Ουάσινγκτον, ήταν μια «στοχευμένη επίθεση εναντίον της Κάπιταλ Γκαζέτ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπιλ Κραμπφ, προσθέτοντας πως η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Το 2012, ο Ράμος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Έρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου της Κάπιταλ Γκαζέτ, και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, η δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Μπάλτιμορ Σαν, στην οποία ανήκει η Κάπιταλ Γκαζέτ.

Σύμφωνα με νομικό έγγραφο, η εφημερίδα υποστήριζε σε άρθρο ότι ο Ράμος είχε παρενοχλήσει μια γυναίκα στο Facebook και ότι είχε δηλώσει ένοχος για εγκληματική παρενόχληση.

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το περιεχόμενο του άρθρου ήταν ακριβές και στηριζόταν στα δημόσια αρχεία, προστίθεται στο νομικό έγγραφο και το 2015 και δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου απορρίπτοντας τη μήνυση του Ράμος.

Ο Φιλ Ντέιβις, αστυνομικός ρεπόρτερ της Κάπιταλ, περιέγραψε ότι κρυβόταν κάτω από το γραφείο του μαζί με άλλους εργαζόμενους στην εφημερίδα έως ότου ο δράστης σταμάτησε να πυροβολεί, γράφει η εφημερίδα στον ιστότοπό της.

Το newsroom έμοιαζε “με πολεμική ζώνη”, δήλωσε στην Μπάλτιμορ Σαν (Baltimore Sun).

Η Κάπιταλ Γκαζέτ έχει διάφορες εφημερίδες και εκτός του γραφείου της Ανάπολις. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια από τις πιο παλιές εφημερίδες των ΗΠΑ, η The Gazette, η οποία χρονολογείται από το 1727.