Για να νοιώσουν ελεύθερες!

Για να νοιώσουν ελεύθερες!

Ένα βίντεο γίνεται κυκλοφορεί ολοένα και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλά για την περιπέτεια της Μαεντέν, μιας 19χρονης που φυλακίσθηκε επειδή ανέβασε στο ίνσταγκραμ ένα βίντεο στο οποίο χόρευε.

Το παράδειγμα της κοπέλας ωστόσο  ακολούθησαν κι άλλα κορίτσια καθώς κι αυτά αισθάνθηκαν την καταπίεση ιδιαίτερα έντονη από την ιρανική κοινωνία, τη Δικαιοσύνη εν γένει το καθεστώς της Ιρανικής επανάστασης που ελέγχει τα πάντα. Που δεν αφήνει τις γυναίκες να ντυθούν, να μιλήσουν, να χορέψουν ελεύθερα. Δεν τις αφήνει ούτε να… αισθανθούν τον αέρα να τους παίρνει τα μαλλιά καθώς φορούν πάντα το κεφαλομάντηλο.

Οι ακτιβιστές γενικότερα εκτιμούν πως η Μαεντέν Χοτζαμπρί είναι μία από τους πολλούς χρήστες αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που έχουν συλληφθεί από τις αρχές.

Η επόμενη, δε, κίνηση των αρχών είναι να εμφανίζουν συλληφθέντες με αντίστοιχες κατηγορίες στην κρατική τηλεόραση κι εκεί να ομολογούν τις πράξεις τους. Αντίστοιχη ομολογία λέγεται πως έκανε και η Μαεντέν.
Πάντως, όσες τέτοιες εμφανίσεις κι αν γίνονται με “ψεύτικες” ομολογίες δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν το κίνημα που θέλει ολοένα και περισσότερα κορίτσια να αναρτούν βίντεο και μηνύματα στα οποία χορεύουν και στηρίζουν τη νεαρή χορεύτρια με το hashtag #ο_χορός_δεν_είναι_έγκλημα.
Ο μπλόγκερ Χοσεΐν Ροναγί σχολίασε: «Αν πεις στους ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο ότι 17χρονα και 18χρονα κορίτσια συλλαμβάνονται επειδή χορεύουν, επειδή είναι χαρούμενα και όμορφα με την κατηγορία της προσβολής της δημοσίας αιδούς, ενώ βιαστές παιδιών και άλλοι εγκληματίες είναι ελεύθεροι, θα γελάσουν. Διότι για εκείνους κάτι τέτοιο είναι απίστευτο!», έγραψαν τα Νέα.
Τέλος, μία χρήστης του Twitter έγραψε: «Χορεύω ώστε οι αρχές να δουν και να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μας στερήσουν την ελπίδα συλλαμβάνοντας εφήβους και κορίτσια όπως η Μαεντέχ».

 

Teen Arrested For a Dance Video Inspires Iranians to Dance

This Iranian teen was arrested for posting videos of herself dancing. Now, others are making their own dance videos in outright defiance of the government.

Gepostet von Brut am Mittwoch, 11. Juli 2018