Για κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε. προειδοποιεί η εφημερίδα «The Times»

Για κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε. προειδοποιεί η εφημερίδα «The Times»

«Εάν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ασχοληθούν πραγματικά με αυτά που απασχολούν τους πολίτες, τότε η Ενωση μπορεί όντως να διαλυθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί», σημειώνει η εφημερίδα «The Times», υπογραμμίζοντας κυρίως το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις που αυτό είχε στην Ευρώπη.

«Θα είναι λάθος της Ανγκελα Μέρκελ αν αφήσει την Ε.Ε. να διαλυθεί» σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Η αφελής γενναιοδωρία της να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 απελευθέρωσε δυνάμεις που οι Βρυξέλλες ακόμα αδυνατούν να κατανοήσουν».

Τώρα η καγκελάριος μιλώντας για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων υιοθετεί τη ρητορική της ακροδεξιάς – το ίδιο κάνουν και οι κεντρώες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σε Ελλάδα και Ιταλία αποσοβήθηκε ο ακροδεξιός λαϊκισμός μέσω συμφωνιών με Τουρκία και Λιβύη.

Οι Times προσθέτουν: Η Ε.Ε. έχει επικεντρωθεί για δεκαετίες στο θέμα της ενοποίησης, τόσο που δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο της διάλυσής της. Αν όμως, οι ηγέτες της ΕΕ δεν ασχοληθούν πραγματικά με αυτά που απασχολούν τους πολίτες, τότε η ΕΕ μπορεί όντως να διαλυθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο «φαντάζεται».

ape-mpe