Γιατροί του Κόσμου: Πολεμικό το σκηνικό στο Μάτι

Γιατροί του Κόσμου: Πολεμικό το σκηνικό στο Μάτι

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα. Πραγματικά είναι σαν να είμαστε σε ένα χωριό της Συρίας και μας βομβάρδισαν», λέει ο κοινωνικός λειτουργός και επιχειρησιακός υπεύθυνος των Γιατρών του Κόσμου, Τάσος Υφαντής, για την κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Ο κ. Υφαντής μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» χαρακτηρίζει «πολεμικό» το σκηνικό που επικρατεί στο Μάτι σημειώνοντας την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης των πληγέντων που έχασαν τις οικογένειες τους και τις περιουσίες τους.

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν ήδη δει πάνω από 180 πληγέντες με τους περισσότερους εξ αυτών να χρήζουν ψυχολογικής στήριξης. «Οι περισσότεροι αρνούνται αυτό που έχει συμβεί και σίγουρα το επόμενο εξάμηνο θα δούμε να αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όταν θα ξεπεράσουν την άρνηση. Η τραγωδία αυτή είναι πολύ επιβαρυντική. Είναι άνθρωποι που έχασαν τα εγγόνια τους, που έχασαν τους γονείς τους. Βλέπουμε έντονο το συναίσθημα ότι θα το ξαναζήσουν και έντονη την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις Αρχές. Έχουμε ένα μείγμα θλίψης, οργής και φόβου», λέει ο επιχειρησιακός υπεύθυνος των Γιατρών του Κόσμου.

Ομοιότητες με τους σεισμοπαθείς του 1999
Ο κ. Υφαντής βρίσκει πολλές ομοιότητες σε κοινωνικό επίπεδο των πυροπαθών στο Μάτι με τους σεισμοπαθείς του 1999. «Έχουμε πολλούς θανάτους, η τραγωδία συνέβη κοντά στον αστικό ιστό και δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αποκατάστασης. Έτσι ήταν και στο σεισμό του ’99. Το θέμα όμως είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να προβεί σε ενέργειες αποκατάστασης των ανθρώπων αυτών. Είναι καλό που μετακινήθηκαν οι πληγέντες στις κατασκηνώσεις, δεν πρέπει όμως να παίρνει μια καταστροφή τέτοια χαρακτηριστικά. Πρέπει οι άνθρωποι να νιώσουν και πάλι τη ζεστασιά του σπιτιού», εξηγεί.

Άρνηση για ότι συνέβη
Τέλος, ο επιχειρησιακός υπεύθυνος των Γιατρών του Κόσμου αναφέρει ιστορίες ανθρώπων που επλήγησαν από τη φωτιά στο Μάτι που αποτελούν απόδειξη της άρνησης και του σοκ που βιώνουν.

«Βγάλαμε με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα 72 ετών από το καμένο σπίτι της. Κοιμόταν σε ένα μικρό χώρο μέσα στα αποκαΐδια, είχε βάλει ένα στρώμα δίπλα στο πιάνο της, το οποίο είχε μείνει ανέγγιχτο από την πυρκαγιά. Εισέπνεε όλες τις επικίνδυνες για την υγεία της ουσίες, χρειαζόταν οξυγόνο, ωστόσο αρνούνταν να φύγει μέσα από το σπίτι», λέει ο κ. Υφαντής.

Και προσθέτει: «Μια γυναίκα μας είπε ότι κατέβηκε από το αυτοκίνητό της, άρχισε να τρέχει, ξαφνικά είδε ότι είχε πάρει λάθος κατεύθυνση και την πλησίαζε η φωτιά, γύρισε πίσω να στρίψει σε άλλο δρόμο και πάτησε επί πτωμάτων».