Γιατί εμείς είμαστε οι μόνοι που δεν πρέπει να αγκομαχούμε για το Σκοπιανό!

Γιατί εμείς είμαστε οι μόνοι που δεν πρέπει να αγκομαχούμε για το Σκοπιανό!

Του Κώστα Μπούρη

Πριν από μερικές μέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε δήλωση του, ότι ο κομμουνισμός είναι σαν τον Χριστιανισμό, εννοώντας τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, της αγάπης του πλησίον και γενικά της ιδεατής κοινωνίας. Το 1984 ένας θείος μου, διαφωτιστής του ΚΚΕ, μου είχε πει ακριβώς το ίδιο…

Μην απορείτε λοιπόν γιατί ο πρωθυπουργός μας πήγε να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και αγνόησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης!

Όμως αυτό δεν είναι αυτό το πρόβλημα μας. Καλά έκανε και πήγε και με υγειά του και χαρά του. Το Σκοπιανό πρόβλημα είναι όμως προ των πυλών και όπως φαίνεται έτοιμο για λύση. Ώριμο σαν φρούτο που περιμένει ο …τεμπέλης της εύφορης κοιλάδας να πέσει για να το φάει και το θέμα είναι αν θα καταφέρει να το πιάσει ή αν το φρούτο πέσει κάτω!

Αν θα ωφεληθούμε εμείς σαν χώρα από τη λύση του Σκοπιανού προβλήματος, είναι αυτονόητο. Όμως με τη λύση που θέλουμε, επιθυμούμε και στέκει ιστορικά, αφού όλα τα πράματα δεν είναι για πούλημα και πολύ περισσότερο τα εθνικά θέματα!

Εκείνο όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί μερικοί από μας αγκομαχούν και πιέζουν με τον τρόπο τους για τη λύση του θέματος λες και εμείς έχουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχουνε οι σκοπιανοί που αν δεν βρεθεί λύση το μέλλον του κρατιδίου τους αιωρείται αβέβαιο!

Το πρόβλημα εκτός από τους σκοπιανούς το έχουνε και άλλοι με πρώτη και καλύτερη την Ε.Ε. που πιέζει για άμεση λύση του θέματος.

Ας τα δούμε όμως έχουν τα πράματα εκτός των δικών μας συνόρων.

Οι ΗΠΑ θέλουν απεγνωσμένα τη λύση του προβλήματος, είτε εμείς οι Έλληνες δικαιωθούμε, είτε όχι. Για εκείνους υπάρχει μόνο η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ένα ακόμα βήμα στην μείωση της επιρροής της Ρωσίας του Πούτιν, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. (Θυμίζω ότι ο ΝΑΤΟικός προϊστάμενος είναι Ευρωπαίος)

Από την άλλη η Ρωσία του Πούτιν φαίνεται ότι δεν θέλει τη λύση του Σκοπιανού για να μην ενταχθεί το κρατίδιο στο ΝΑΤΟ με την ελπίδα ότι η απογοήτευση των Σκοπιανών θα τους οδηγήσει στην «αγκαλιά» του ώστε να αποκτήσει έναν θύλακα επιρροής στην λεγόμενη πυριτιδαποθήκη που λέγεται Βαλκάνια, στα οποία πάλε ποτέ κυριαρχούσε. (Θυμίζω ότι Ρωσία και ΗΠΑ αναγνώρισαν από τις πρώτες το κρατίδιο των Σκοπίων ως Μακεδονία).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και ανήκουμε και δεν αναγνώρισε ποτέ τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, θέλει απεγνωσμένα τη λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα. Θέλει ενιαίο το κράτος των Σκοπίων και θέλει ευτυχισμένες και τις δύο πλευρές, εμάς και …αυτούς!

Μετά και τη συμφωνία Μέρκελ – Σούλτς η Ε.Ε. φαίνεται ότι οδεύει ολοταχώς προς την ομοσπονδοποίηση και φυσικά θέλει να εντάξει στους κόλπους της, όλα τα Βαλκάνια που γεωγραφικά και δικαιωματικά της ανήκουν, κάτι που δεν θέλουν ούτε ο Ρώσος, αλλά ούτε και ο Αμερικάνος.

Με τη λύση του προβλήματος αναβαθμίζεται η υπάρχουσα σύνδεση του κρατιδίου με την Ε.Ε. και μπαίνει σε προενταξιακό καθεστώς και φυσικά ανοίγουν οι δρόμοι των χρηματοδοτήσεων γι αυτούς, ενώ για μας γίνεται πιο εύκολο το εμπόριο μέσω της βαλκανικής οδού.

Εμείς που είμαστε μέλος της Ε.Ε. θέλουμε την ηρεμία μας με τους βόρειους γείτονες μας! Άλλωστε εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες της χώρας μας, τους …σκάμε περίπου ένα δισ.  τον χρόνο στα Σκόπια, σε επιχειρήσεις, σε ταξίδια και φυσικά στα καζίνο.

Εκείνοι θέλουν απεγνωσμένα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. για να πέσει χρήμα στην καταρρακωμένη οικονομία τους. Το ίδιο θέλει και η κυβερνητική νομενκλατούρα των Σκοπίων, αφού σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μείνει χωρίς κράτος να διοικεί και τότε το πρόβλημα θα έχει «λυθεί» μόνο του και σε πολλά κομμάτια.