Γιατί εκνευρίστηκε ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο

Γιατί εκνευρίστηκε ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο

Χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό του, χειρονομώντας και σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευρωβουλευτή από την Ισπανία και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς.

«Ο νεποτισμός αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο ευρωβουλευτής Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς. Ο Ισπανός κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να μην επαναλάβει τα σφάλματα του 2015 και να μην επιστρέψει στις μεθόδους του λαϊκισμού» και τόνισε: «Δεν ήταν η Ευρώπη των τραπεζών που έσωσαν την Ελλάδα από την άβυσσο, αλλά η Ευρώπη των φορολογουμένων που σηκώνονται κάθε πρωί για να εργαστούν» με τον πρωθυπουργό να του απαντάει ότι υποστηρίζει τη ΝΔ!

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή του μετά την πρωτολογία του Έλληνα πρωθυπουργού, υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του κόστισαν στους Έλληνες 100 δισ. ευρώ, ενώ τον κάλεσε να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

«Η κυβέρνησή μου πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις από το 2010 ως το 2015» και αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετική πολιτική επιτυχία, είπε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, υπενθυμίζοντας ότι η κρίση και τα προγράμματα προσαρμογής ξεκίνησαν το 2010.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως από τη μια η κυβέρνησή του κατάφερε να εμβαθύνει δομικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα από την άλλη, κατάφερε -όσο μπορούσε- να προστατεύσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Υπενθύμισε ότι το 2015 που ανέλαβε τα ηνία της Ελλάδας, αυτή περνούσε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. «Όχι δεν θέλω εδώ να πω ενώπιον σας ότι πρόκειται για success story», είπε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε, και κάλεσε τους πάντες να αναρωτηθούν γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα.

Πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά με προτεραιοποίηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και όχι των περικοπών, είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας «αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι».

Αναφορικά με το εάν υπάρχει νεποτισμός και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα -όπως ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ- ο πρωθυπουργός απάντησε πως στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης επιτέθηκε στην ΝΔ, για τη στάση που κρατά στα εθνικά θέματα στην προσπάθειά της να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Ενώ, τέλος, καταλόγισε στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το κόστος δήθεν, 100 δισ. της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το παρόν κυβερνητικό σχήμα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλιου, Αντόνιο Ταγιάνι

 

 

Δείτε εδώ όλη την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

CNN – PROTOTHEMA.GR