Γερμανία: Στραμμένα τα βλέμματα στην απόφαση του SPD μετά το “Ναι” από CDU για κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανία: Στραμμένα τα βλέμματα στην απόφαση του SPD μετά το “Ναι” από CDU για κυβέρνηση συνασπισμού

Μετά το έκτακτο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και την έγκριση από τους συνέδρους με συντριπτική πλειοψηφία της κυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα δρομολογήσει και την τέταρτη και κατά πολλούς τελευταία θητεία της Άγκελα Μέρκελ, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη Κυριακή (04.03). Εκείνη την ημέρα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του κομματικού δημοψηφίσματος στο SPD για την κυβερνητική συμφωνία μεγάλου συνασπισμού (GroKo).

Τα 463.000 μέλη έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δώσουν την ψήφο τους μέχρι την Παρασκευή (02.03). Προηγήθηκε μια πραγματική εκστρατεία πειθούς των μελών σε μια σειρά από περιφερειακές διασκέψεις, στις οποίες η ηγεσία προσπάθησε να πείσει την κομματική βάση ότι ο μεγάλος συνασπισμός αποτελεί τη μόνη εναλλακτική σε αυτήν τη πολιτική συγκυρία.

Ποιες είναι οι προβλέψεις; Ο εκ των αντιπροέδρων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ραλφ Στέγκνερ προεξοφλεί θετική ψήφο παρά τις έντονες και αντικρουόμενες συζητήσεις. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Στέγκνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος η πλειοψηφία των μελών θα πει «ναι», δεδομένου ότι το SPD έχει επιτύχει πολλά σε αυτή τη συμφωνία.

Για τον ίδιο βέβαια, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση δεν συνιστά «τεράστια επιτυχία», αλλά κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά οφέλη.