Γερμανία: Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση

Γερμανία: Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση

Κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα επιδιώξουν να εγκριθεί εντός της εβδομάδας απόφαση με την οποία θα απορρίπτεται κατηγορηματικά η αμοιβαιοποίηση χρεών κρατών-μελών της ευρωζώνης και η θέσπιση οποιασδήποτε κοινής δημοσιονομικής πολιτικής δίχως τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Επικαλούμενη πηγές στις τάξεις των συντηρητικών της Μέρκελ, η γερμανική οικονομική εφημερίδα ανέφερε ότι τα στελέχη αυτά εναντιώνονται επίσης στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιαίτερα σ’ εκείνη που προβλέπει να οριστεί ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών.

Στην ομάδα αυτή στους κόλπους των συντηρητικών συμπεριλαμβάνονται ηγετικά στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών, όσο και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος, της Ενωσης Χριστιανοκοινωνιστών, στελέχη των δύο κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στελέχη τους κι από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, κατά το ρεπορτάζ της Χάντελσμπλατ.

Αντίσταση σ΄ οποιαδήποτε μεταρρύθμιση…

Η Μέρκελ θα συναντηθεί μαζί τους σήμερα Δευτέρα στη Φραγκφούρτη.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει την αντίσταση που προβάλλουν οι συντηρητικοί της Μέρκελ σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση χρημάτων των γερμανών φορολογούμενων για τη χρηματοδότηση άλλων κρατών-μελών στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Η νευρικότητα στη Χριστιανική Ενωση σε σχέση με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ενταθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν μερίδα των ψηφοφόρων της μετακινήθηκε στην αντιευρωπαϊκή, ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τον περασμένο μήνα, η Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πνεύμα συμβιβασμού στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητά περισσότερη «αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.