Γερμανία: Καταρρέει η κυριαρχία των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία

Γερμανία: Καταρρέει η κυριαρχία των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία

Υποχωρεί το ποσοστό της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει των τοπικών εκλογών της 14ης Οκτωβρίου στη Βαυαρία, κάτι που πιθανότατα θα αναγκάσει το CSU να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, η CSU αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία με την οποία κυβέρνησε τη Βαυαρία το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, εξέλιξη που ίσως έχει σοβαρές συνέπειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό του CSU συρρικνώνεται κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, στο 33%. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, το 2013, το CSU είχε συγκεντρώσει το 47,7% των ψήφων, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία της.

Πριν από εκείνες τις εκλογές, η CSU είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία της στη Βαυαρία μόλις μία φορά από το 1954: όταν δεν κατάφερε να την εξασφαλίσει για δύο έδρες, το 2008. Το ποσοστό της επί του συνόλου των ψήφων ήταν συνήθως περί το 50% και δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 43% τα τελευταία 64 χρόνια.

Η πρωτοκαθεδρία της CSU στη Βαυαρία εξασφάλιζε στους ηγέτες των Χριστιανοκοινωνιστών καίρια πόστα στις συντηρητικές κυβερνήσεις οι οποίες κυριάρχησαν στη μεταπολεμική Γερμανία.

Εάν η δημοσκόπηση επαληθευτεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον ηγέτη του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών της Μέρκελ.