Γερμανία: Αντιδράσεις από τους «αριστερούς» του SPD για τον συνασπισμό με τη Μέρκελ

Γερμανία: Αντιδράσεις από τους «αριστερούς» του SPD για τον συνασπισμό με τη Μέρκελ

Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και η -ισχυρή- νεολαία του κόμματος προαναγγέλουν από χτες εσωκομματική κινητοποίηση ώστε να καταψηφιστεί η πρόταση της ηγεσίας για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπιμού (GroKo) στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Η ώθηση από την αριστερή πτέρυγα του SPD ήρθε μια μέρα αφού οι ηγέτες της προέτρεψαν τα μέλη να καταπιούν τις αμφιβολίες τους και να εγκρίνουν μια συμφωνία για την ανανέωση ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τους συντηρητικούς της Μέρκελ για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο ηγέτης της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κιούνερτ, ξεκίνησε μια νέα κινητοποίηση «No-GroKo» σε όλη την Γερμανία για να πείσει τους αντιπροσώπους των κομμάτων να ψηφίσουν εναντίον του μεγάλου συνασπισμού.

“Η γενικότερη πολιτική αλλαγή δεν θα γίνει και η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς πρέπει να αποτραπεί», είπε σε σημερινή της συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Deutschlandfunk» η Χίλντε Μάτις, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Πολλοί από τον χώρο του SPD ανησυχούν ότι θα επιτρέψουν στο άκρως δεξιό κόμμα Alternative for Germany (AfD) να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο – ένα σενάριο που θα ξεδιπλωθεί αν το κόμμα τους ενταχθεί στους συντηρητικούς σε συνασπισμό.

Ωστόσο, ο Μίχαελ Γκρόσεκ, επικεφαλής του SPD στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, έχει ήδη διαφοροποιηθεί και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Υπέρ έχουν ταχθεί επίσης οι αντιπρόεδροι του κόμματος Μαλού Ντράιερ (και πρωθυπουργός επίσης του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο) και ο Ολαφ Σόλτς (δήμαρχος και κυβερνήτης επίσης του κρατιδίου του Αμβούργου ) όπως επίσης ο Στέφαν Βάιλ, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, και η κοινοβουλευτή εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ Αντρέα Νάλες.