Γαλλία: Παραιτήθηκε στον… αέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νικολά Ουλό

Γαλλία: Παραιτήθηκε στον… αέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νικολά Ουλό

Ελλείψει «ικανής προόδου» στα θέματα του Περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της γαλλικής κυβέρνησης Νικολά Ουλό ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση Μακρόν, της οποίας υπήρξε σημαντικό «απόκτημα».
«Λαμβάνω την απόφαση να εγκαταλείψω την κυβέρνηση», δήλωσε ο Νικολά Ουλό κατά τη διάρκεια απευθείας ραδιοφωνικής συνέντευξης στο δίκτυο France Inter, αφού αποκάλυψε ότι αισθανόταν «τελείως μόνος» στη διαχείριση» των περιβαλλοντικών θεμάτων εντός της κυβέρνησης. Κυρίως αναφέρθηκε στην αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει τα θέματα των παρασιτοκτόνων, της βιοποικιλότητας, του εδάφους καθώς επίσης και της κλιματικής αλλαγής, της αδυναμίας μείωσης της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια.
«Θα λάβω τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου, δεν θέλω πια να λέω ψέματα στον εαυτό μου, δεν θέλω να δίνω την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει ότι  βρισκόμαστε στο ύψος των προκλήσεων», δήλωσε ο πρώην παρουσιαστής της εκπομπής Ushuaia.
«Κάνουμε μικρά βήματα, και η Γαλλία έχει κάνει πολλά περισσότερα από τις άλλες χώρες, αλλά τα μικρά βήματα αρκούν; Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο 63χρονος Νικολά Ουλό, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν είχε ειδοποιήσει  ούτε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ούτε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την απόφαση αυτή.
«Το ξέρω ότι δεν είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο»,  παραδέχθηκε ο 62χρονος και δημοφιλής οικολόγος Ουλό εξηγώντας ότι φοβόταν ότι «για μία ακόμη φορά» ότι θα προσπαθήσουν να τον αποθαρρύνουν.
«Ο πρωθυπουργός , ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  με αντιμετώπισαν αυτούς τους 14 μήνες με  στοργή,  με εμπιστοσύνη και πίστη σε κάθε δοκιμασία», όμως παρά ταύτα , η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει την προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά προβλήματα, είπε. Ακόμη, στο πλαίσιο της εκπομπής ο Ουλό είχε ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης για χαλάρωση των όρων του κυνηγιού κάτι το οποίο θα βελτίωνε την εικόνα του Μακρόν στις αγροτικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται πως ο Ουλό είχε βρεθεί σε “πόλεμο” και με την Μπριζίτ Μπαρντό στα μέσα του Αυγούστου, η οποία στην ουσία τον κατηγόρησε πως δεν έχει το σθένος να προχωρήσει σε σημαντικές τομές σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την προστασία του.

Ακόμη, η μετεγγραφή του στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ και κατ΄επέκταση του Μακρόν ήταν πολλή σημαντική. Ειδικά στους νέους πολλοί από τους οποίους μεγάλωσαν στη δεκαετία του ’90 βλέποντας την εκπομπή του Ουλό που ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον.

Ο Μπενζαμέν Γκριβό, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, ανέφερε πως λυπάται για την απόφαση του Ουλό. “Ακούω την απογοήτευσή του αλλά θα πρέπει να δώσουμε τόσο σε αυτόν όσο και στην κυβέρνηση συγχαρητήρια για όσα πέτυχαν μέσα σε ένα χρόνο”. Είναι ένας μακροσκελής στόχος η δουλειά στη βιοποικιλότητα, η πάλη για το περιβάλλον και η μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας. Δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα μέσα σε μόλις ένα χρόνο και ο Νικολά Ουλό το γνωρίζει αυτό. Χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει το αγροτικό μας σύστημα”. Συμπλήρωσε δε ο Γκριβό πως θα προτιμούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση “διότι έφερνε τη δική του φωνή, τις δικές του πεποιθήσεις και δεσμεύσεις. Λυπάμαι πολύ για την παραίτησή του”.

Ο Ουλό πάντως ήταν από τους υπουργούς με θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά το έργο του. Η παραίτησή του είναι ένα χτύπημα στη δημοτικότητα και του Μακρόν, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου δέχονται κι αυτά πίεση. Πάντως ο Γκριβό είπε πως η παραίτηση Ουλό αποτελεί ένα πλήγμα για την κυβέρνηση από το οποίο θα ανακάμψουν.