Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε διασυνοριακή σήραγγα για επιθέσεις

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε διασυνοριακή σήραγγα για επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι κατέστρεψε μια διασυνοριακή σήραγγα που είχε σκάψει η Χαμάς, η ισλαμική ομάδα που ελέγχει τον Παλαιστινιακό θύλακα, και χρησίμευε για επιθέσεις, καθώς περνούσε από τη Γάζα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Κάτοικοι στη Γάζα ανέφεραν ότι τα ισραηλινά αεριωθούμενα αεροπλάνα βομβάρδιζαν μια περιοχή ανατολικά της νότιας πόλης της Ράφα, στα αιγυπτιακά και ισραηλινά σύνορα, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση αμέσως μετά, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες μέχρι την Κυριακή.

Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από τη Χαμάς ή την Αίγυπτο, ούτε τυχόν αναφορές θανάτων.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε δεκαετίες πολιτικής των ΗΠΑ στις 6 Δεκεμβρίου αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι μαχητές της Γάζας έχουν εκτοξεύσει 18 διασυνοριακές ρουκέτες και βόμβες κονιάματος, που δεν προκαλούν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς στο Ισραήλ, ενώ 15 ισραηλινοί πυροσβέστες σκοτώθηκαν από τα πυρά.

Οι επιθέσεις από τη Γάζα, τις οποίες το Ισραήλ κατηγόρησε για ομάδες που δεν συνδέονται με τη Χαμάς, επέφεραν ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, συνήθως σε στόχους που έχουν εκκενωθεί.

“Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις επιτίθενται στους αμμόλοφους – αυτό είναι λανθασμένο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στους δημοσιογράφους μετά τη στόχευση της σήραγγας, απευθυνόμενος σε κριτικές από νομοθέτες που ζήτησαν ισχυρότερη ένοπλη αντίδραση.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χαμάς ότι το Ισραήλ “θα ανταποκριθεί με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη” εάν συνεχίσουν οι ρίψεις των πυραύλων. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς, ως η κυρίαρχη δύναμη στη Γάζα, φέρει τη συνολική ευθύνη για τυχόν επιθέσεις από το θύλακα.