Βυθιζόμαστε! «Σβήνουν» απ` τον χάρτη σε 100 χρόνια δυτική Θεσσαλονίκη, Μεσσήνη, κ.α.! Υποβρύχια η μισή Ν.Υόρκη!

Βυθιζόμαστε! «Σβήνουν» απ` τον χάρτη σε 100 χρόνια δυτική Θεσσαλονίκη, Μεσσήνη, κ.α.! Υποβρύχια η μισή Ν.Υόρκη!

Εκατοντάδες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, θα είναι …βυθός σε 100 χρόνια! Ο Μεσσηνιακός Κόλπος θα «καταπιεί» τη Μεσσήνη. Και ενώ  στην Αττική αλλάζει η παραλιακή ζώνη από Γλυφάδα μέχρι Καστέλα, ανατριχίλα προκαλεί η εικόνα της δυτικής Θεσσαλονίκης να …εξαφανίζεται οριστικά  κάτω από τη στάθμη του Θερμαϊκού, που θα φτάσει ως τα Γιαννιτσά! Παγκοσμίως, τεράστιες περιοχές, όπως στη Σαγκάη, στην Ολλανδια, η μισή Φλόριντα στις ΗΠΑ  και μεγάλο τμήμα της Νέας Υόρκης, θα βρεθούν κάτω από το νερό!

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά επιστημονικής πρόγνωσης! Πάνω από 650 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, ζουν σε περιοχές που… βυθίζονται! Στον χάρτη όπως διαμορφώνεται, ανά περιοχή, μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση χάρη σε ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο που δείχνει τις επικείμενες μεταβολές παγκοσμίως βάσει της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας!

Το EarthTime , είναι ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που συνδυάζει δορυφορικές φωτογραφίες της Γης με δεδομένα από πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα, κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για να δημιουργήσουν κινούμενες εικόνες, που δείχνουν πως ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, παράλληλα με την παγκόσμια θερμοκρασία, “καταπίνοντας” περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Το Earth Time δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ και χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά μόλις τώρα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. 

Τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται επειδή τα τεράστια φύλλα πάγου που έχουν σχηματιστεί εδώ και καιρό πάνω από τις μάζες των εδαφών -ειδικά η Ανταρκτική και η Γροιλανδία- λιώνουν καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες. Καθώς ο πάγος λιώνει, το νερό ρέει στους ωκεανούς του κόσμου.

Επί του παρόντος, τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται με ρυθμό περίπου 3 χιλιοστόμετρων ετησίως .

Τα κινούμενα μοντέλα EarthTime ξεκινούν με την τρέχουσα μέση παγκόσμια θερμοκρασία περίπου 12,7 βαθμούς Κελσίου και δείχνουν τι θα συμβεί εάν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 βαθμούς, φτάνοντας στους 16,7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, η επίπτωση φαίνεται πολύ έντονη. Ολόκληρες περιοχές πέριξ του δέλτα του Αξιού… Χαλάστρα, Ανατολικό, μέχρι και το Κλειδί Ημαθίας, σβήνουν από τον χάρτη! Ο Θερμαϊκός Κόλπος γίνεται τεράστιος και τα Γιαννιτσά της Πέλλας, αποκτούν… παραλία!!!

Σε άλλο παράδειγμα, μεγαλώνει και ο Μεσσηνιακός Κόλπος με τη θάλασσα να «καταπίνει» τη μισή Μεσσήνη!

Αλλά μπορεί ο καθένας να δει την περιοχή που θα τον ενδιαφέρει, μπαίνοντας στο Earth Time.

Παγκοσμίως, το νέο διαδικτυακό εργαλείο προβάλλει τις επιπτώσεις σε πολλές περιοχές περιλαμβανομένης της Βομβάης και του Λονδίνου, αλλά οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι για νησιά όπως η Ταϊτή, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι. Στις ΗΠΑ, η πόλη της Νέας Υόρκης, το Τσάρλεστον και αρκετές πόλεις στη Φλόριντα είναι μεταξύ των μητροπολιτικών περιοχών όπου οι επιπτώσεις των αυξανόμενων θαλασσών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δραματικές.

Από τις 25 μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις που είναι πιο ευάλωτες στις παράκτιες πλημμύρες, οι 22 είναι στη Φλόριντα!

Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν περισσότεροι κάτοικοι που ζουν σε μελλοντικό… βυθό, από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ.

Εδώ η πρόγνωση για Θεσσαλονίκη: https://earthtime.org/explore#v=40.64006,22.94442,9.001,latLng&t=0.83&ps=50&l=blsat,slr4&bt=0&et=0.83

Εδώ η πρόγνωση για Καλαμάτα Μεσσήνη: https://earthtime.org/explore#v=37.04224,22.11413,10,latLng&t=0.37&ps=50&l=blte,slr4&bt=0&et=0.8

Εδώ η πρόγνωση για Πειραιά-Φάληρο-Γλυφάδα: https://earthtime.org/explore#v=37.94299,23.64698,10,latLng&t=0.84&ps=50&l=blte,slr4&bt=0&et=0.83