Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι κατά του κορονοϊού

Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι κατά του κορονοϊού

Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε για χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNtech με τη διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού να ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των βρετανικών αρχών αρχικά θα εμβολιαστούν οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και σειρά θα πάρουν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Οι πρώτες δόσεις είναι ήδη στο δρόμο προς το Ηνωμένο Βασίλειο με 800.000 να αναμένεται να φθάσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Pfizer.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη επί ποδός αναμένοντας τα εμβόλια και έχοντας φροντίσει ώστε να έχουν τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης (στους -70 °C) με τους εμβολιασμούς να προγραμματίζονται αρχικά εντός των μονάδων υγείας.

Οι πληθισμιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν πρώτες είναι κατά σειρά:

  1. Κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και οι φροντιστές τους
  2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
  3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
  5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
  6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
  7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
  9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω