Βρετανία: Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού – 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο

Βρετανία: Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού – 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο

Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο της στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91.

Η Βρετανία άρχισε σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech. Είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε να εμβολιάζει τον γενικό πληθυσμό της, κάτι που χαιρετίζεται ως αποφασιστικής σημασίας για να νικηθεί ο κορονοϊός.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19», δήλωσε η Κίναν.

«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά την Μέι (η Μέι Πάρσονς είναι η νοσοκόμα που της έκανε το εμβόλιο) και το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS, οι οποίοι με πρόσεξαν ιδιαιτέρως. Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε τους προσφερθεί το εμβόλιο είναι να το κάνει. Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90 μου, μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε».

Περίπου 70 νοσοκομειακά κέντρα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να δώσουν το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και σε άτομα που ανήκουν στο προσωπικό υγείας και φροντίδας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Pfizer αφού οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα.