Βρέθηκε νερό στη Σελήνη;

Βρέθηκε νερό στη Σελήνη;

Οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει μερικά από τα πιο πειστικά στοιχεία για την ύπαρξη νερού στο φεγγάρι – το οποίο μπορεί να είναι σχετικά προσβάσιμο. Η ανακάλυψη έχει επιπτώσεις για μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι και βαθύτερη εξερεύνηση του διαστήματος.

Χωρίς σημαντική ατμόσφαιρα που  μονώνει το φεγγάρι από τις ακτίνες του ήλιου, θεωρήθηκε ότι η επιφάνεια του φεγγαριού ήταν στεγνή – μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν σε τροχιά διαστημικού σκάφους βρέθηκαν ενδείξεις πάγου σε μεγάλους και απρόσιτους κρατήρες κοντά στους πόλους του φεγγαριού. Στη συνέχεια, το 2009, φασματόμετρα απεικόνισης στο διαστημικό σκάφος Chandrayaan-1 της Ινδίας κατέγραψαν σημάδια αντανάκλασης του φωτός από νερό που βρίσκοταν στην επιφάνεια της Σελήνης. Παρόλα αυτά,λόγω τεχνικών περιορισμών ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε αν αυτό ήταν πραγματικά μόρια H2O (νερό) ή υδροξυλίου (αποτελούμενα από ένα άτομο οξυγόνου και ένα άτομο υδρογόνου) σε ορυκτά.

Τώρα, η Casey Honniball στο διαστημικό κέντρο πτήσης ASA Goddard της Nasa στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και οι συνάδελφοί της εντόπισαν μια χημική υπογραφή που είναι σαφώς H2O, μετρώντας τα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός που αντανακλώνται από την επιφάνεια του φεγγαριού. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από το Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο για την υπέρυθρη αστρονομία (Σόφια), ένα τροποποιημένο Boeing 747 που μεταφέρει ένα τηλεσκόπιο 2,7 μέτρων.

Το νερό το οποίο βρέθηκε είναι τεράστιας σημασίας , μιας και μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τα σχέδια της NASA για την δημιουργία μιας βάσης στη Σελήνη, τροφοδοτούμενη από φυσικούς πόρους του δορυφόρου της Γης.