«Βράχος» το ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων – Αναγκαία η περικοπή τους

«Βράχος» το ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων – Αναγκαία η περικοπή τους

Ανυποχώρητο εμφανίζεται το ΔΝΤ  στο θέμα της αναγκαιότητας εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων από την πρωτοχρονιά του 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «ΝΕΑ».

Αρμόδια πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, ισχυρίζεται πως η αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου οφείλεται σε διαρθρωτικούς και όχι σε δημοσιονομικούς λόγους.

Αυτή η άποψη βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής  ρητορικής που λέει πως η καλή εικόνα των δημοσιονομικών καθιστά τη μείωση των συντάξεων περιττή.

Τα δυσάρεστα μηνύματα έχουν φτάσει στα κυβερνητικά ώτα, και αναμένεται να συζητηθούν κατά την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως τα προνομοθετημένα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία ανάπτυξη. Δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, θα βοηθήσουν όμως στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης (περιλαμβάνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ανεργία), και των επενδύσεων.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και θα βελτιώσει επίσης την αμεροληψία του συστήματος και προς την τρέχουσα γενιά των συνταξιούχων, και μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων. Ορισμένοι συνταξιούχοι με μακρύ ιστορικό ασφαλιστικών εισφορών θα ωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση αυτή.