«Βράζει» η γη στο Κιλκίς! Νέος σεισμός 4R!

«Βράζει» η γη στο Κιλκίς! Νέος σεισμός 4R!

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς, μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης, με μια νέα ισχυρή δόνηση 4R που σημειώθηκε στις 19.36 και, σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ.
Ακολούθησαν δύο ακόμα δονήσεις η μια στις 20:34, 2.7R και η άλλη 21:23, 2.5 R, που όπως είναι φυσικό αναστάτωσαν τους κατοίκους.

Το επίκεντρό της καταγράφεται στον ίδιο εστιακό χώρο από τον οποίο προέρχονται και οι σεισμοί που σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα και το πρωί. Το δε εστιακό βάθος μετρήθηκε μόλις στα 2 χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί την έντονη αίσθηση που προκάλεσε στους κατοίκους.
Το πρωί ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ Κώστας Παπαζάχος, άφησε ανοικτό ένα μικρό ενδεχόμενο λόγω του σεισμικού ιστορικού της περιοχής να υπάρξουν πιο ισχυροί σεισμοί και να μην έχει εκδηλωθεί ακόμα ο κύριος σεισμός.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε περιοχές της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, υπογραμμίζοντας ότι ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκορδίλης, ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ’ όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική–βορειοδυτική, ανατολική νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ. «Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί τη εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από τον σημερινό», δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα. Ξεκαθαρίζει όμως ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη «Σερβομακεδονική Ζώνη», στο παρελθόν δεν “έδωσε” ισχυρούς–καταστροφικούς σεισμούς, και το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Με επιφύλαξη και προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη του φαινομένου μετά το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης βόρεια του Κιλκίς.

Οι επιστήμονες στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μετά τον σεισμό που καταγράφηκε στις 6:24 δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μεγαλύτερη δόνηση και συνιστούν στους κατοίκους των γύρω περιοχών να είναι προσεκτικοί.

Χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι το φαινόμενο που προκάλεσε το σεισμό της Τρίτης είναι πιθανόν να συνεχιστεί για άλλες 2-3 ημέρες.

«Πρόκειται για μια σμηνοσειρά με δεκάδες σεισμούς, κορυφαίος εκ των οποίων ήταν τα 4,8 Ρίχτερ» είπε ο κ. Λέκκας σύμφωνα με τον οποίων τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί πάνω από 15 δονήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, «μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη δόνηση, δεν το αποκλείουμε».