“Βουνό” ιδιωτικοποιήσεων το 2018 για την κυβέρνηση.

“Βουνό” ιδιωτικοποιήσεων το 2018 για την κυβέρνηση.

Ένα δύσκολο “βουνό” εσωκομματικών αντιδράσεων καλείται να ανέβει το 2018 η κυβέρνηση, καθώς καλείται να φέρει σε πέρας μια σειρά πολιτικά δύσκολων ιδιωτικοποιήσεων, καθώς οι επιταγές του Μνημονίου προβλέπουν είσπραξη εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ολοκλήρωση πολλών διαγωνισμών έως τον Ιούνιο, αλλά και υλοποίηση όλων των ενεργειών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την Πρωτοχρονιά κιόλας, δεκαεννέα ΔΕΚΟ μεταβιβάζονται στο υπερ-Ταμείο, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει με τις πιο ελλειμματικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ, που απασχολούν συνολικά 15.000 εργαζόμενους.

Αυτό αναμένεται να είναι και το πρώτο καθοριστικό crash test του υπερ-Ταμείου καθώς απέναντί του θα έχει συνδικαλιστές, εργαζόμενους, αλλά υπουργούς, οι οποίοι προβάλλουν αντιρρήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, μέσω των οποίων ασκούν σήμερα εξουσία.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί και ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό. Από το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου που διέρρευσε προκύπτει, επίσης, πως η κυβέρνηση καλείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 να μεταφέρει στο Υπερταμείο πρόσθετα ακίνητα, από υπουργεία και άλλους κρατικούς φορείς.

Στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται, αν δεν υπάρξει και νέα παράταση, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι όμιλοι που διεκδικούν τη μαρίνα Αλίμου, τη μεγαλύτερη της Βαλκανικής με περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού και πρόβλεψη για κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου. Στην προκείμενη ιδιωτικοποίηση αντιδρούν φορείς όπως ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ [Μονίμου] Πληρώματος, εφόσον δεν προστατεύονται τα συμφέροντα του κλάδου.

Στις 18 Ιανουαρίου καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι για τη μαρίνα Χίου.

Για τις 26 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους κατασκευαστικούς ομίλους που θα διεκδικήσουν τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού (και τριών κάθετων οδικών αξόνων), για χρονικό διάστημα μέχρι και 40 χρόνια. Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του οδικού άξονα αναμένεται να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι καθώς και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες όπως η γαλλική Vinci.

newmonew.gr