Βουλή: Αρχίζει σήμερα η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Αρχίζει σήμερα η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Με τις οικονομικές μεταβλητές της πανδημίας στο επίκεντρο, αρχίζει σήμερα το απόγευμα, η πενθήμερη συζήτηση του υπό ψήφιση προϋπολογισμού 2021, ο οποίος όμως δεν προέβλεπε τη συνέχιση της σκληρής καραντίνας τον Δεκέμβριο αλλά άφηνε προσδοκίες για διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα.

Με βάση τα νέα δεδομένα η κυβέρνηση απομακρύνεται από το στοίχημα του χριστουγεννιάτικου τζίρου για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ ενώ αποκτά έναν νέο ισχυρό δημοσιονομικό πονοκέφαλο μετά τα νέα πλήγματα που προκαλούνται στον προϋπολογισμό, που γεμίζει με νέες τρύπες στα έσοδα όχι μόνο από τις αναστολές πληρωμών αλλά από την πτώση του τζίρου και της κατανάλωσης.

Από τον πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, βλέπει έναν προϋπολογισμό που «στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια», όπως είπε κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ωστόσο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου είχε μιλήσει για μηδενική στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα της υγειονομικής κρίσης, και είχε χαρακτηρίσει «έωλες» τις παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2021. Και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό «ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως, προσωρινό».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είχε επαναλάβει τη θέση του κόμματος για κατάργηση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας βάζει πάνω από όλα τα κέρδη. Για «εικονικό» προϋπολογισμό, που «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα εφαρμοστεί, και που χαμηλώνει τις δαπάνες για την υγεία εν μέσω κορωνοϊού», μίλησε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, είχε πει ότι συνεχίζεται η πολιτική των μνημονίων, «οδηγώντας μας από το κακό στο χειρότερο και σήμερα στο χείριστο».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο κρατικός προϋπολογισμός συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής μέσα σε πέντε συνεδριάσεις. Η συζήτηση, που αρχίζει σήμερα με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, οπότε και ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι η ψήφιση γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, και ενέχει παραδοσιακά, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.