
“Βοά” η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, “βοά” και η ΕΥΑΘ: “Ήξεραν για τη βλάβη, πολύ πριν σπάσει ο αγωγός!”
Ο “καρεκλοκενταυρισμός” που υπαγορεύει το “δεν παραιτούμαι” του προέδρου της ΕΥΑΘ Γιάννη Κρεστενίτη και της διοικησής του, διαδέχεται τους ισχυρισμούς -περί μη ένδειξης βλάβης πριν την “τυχαία” θραύση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Θεσσαλονίκης- που με τη σειρά τους διαδέχτηκαν την ανεπάρκεια αντιμετώπισης μιας… προαναγγελθείσας κρίσης!
Πληροφορίες του Reportplus.gr από περισσότερες της μίας έγκυρες πηγές -εντός ΕΥΑΘ- καθιστούν ψέμα με “κοντά ποδάρια” τον πρόσφατο ισχυρισμό της διοίκησης της ΕΥΑΘ ότι δεν υπήρχε ένδειξη βλάβης, ενώ εξηγούν και το διπλό αίτιο του ισχυρισμού:
Αφενός επειδή σε περίπτωση ομολογίας ότι η βλάβη ήταν γνωστή πριν τη θραύση του αγωγού και δεν αντιμετωπίστηκε, ούτε προειδοποιήθηκαν πολίτες και φορείς- θα ήταν δύσκολο να μην υποχρεωθούν σε παραίτηση οι διοικούντες.
Αφετέρου επειδή μια παραδοχή της ανικανότητας της ΕΥΑΘ να αντιμετωπίσει τη βλάβη πριν αυτή εξελιχθεί σε καταστροφή και η από μέρους της αποσιώπησης του κινδύνου, θα καταστήσει την εταιρεία ακόμα πιο ευάλωτη σε κάθε προσφυγή για οικονομική αποζημίωση.. χιλιάδων πολιτών και επιχειρηματιών και τους ίδιους τους διοικούντες υπόλογους στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει.
Η αλήθεια όμως -σύμφωνα με τις έγκυρες πηγές του Reportplus- είναι πως η ΕΥΑΘ γνώριζε την ύπαρξη προβλήματος στο σημείο όπου τελικά επήλθε η θραύση του κεντρικού αγωγού, πολύ πριν αυτή επέλθει. Στο σημείο, είχε δημιουργηθεί λίμνη λάσπης από τη διαρροή που υπήρχε για άγνωστο διάστημα πριν την οριστική θραύση και η οποία, πάντως, είχε εντοπιστεί αρκετές εβδομάδες, πριν σπάσει ο αγωγός.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reportplus, η Θεσσαλονίκη υπέφερε επειδή οι “ενεργοί” εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ …δεν είχαν επαρκή εμπειρία για να αντιμετωπίσουν σωστά και έγκαιρα το μέγεθος της προϋπάρχουσας βλάβης. Και λέμε “ενεργοί” επειδή στους “ανενεργούς” περιλαμβάνονται έμπειροι εργαζόμενοι που δεν εκλήθησαν να συνεισφέρουν γιατί έχουν “παραμεριστεί” από τη σημερινή διοίκηση υπέρ νεοπροσληφθέντων, ενώ κάποιοι άλλοι με εμπειρία στο χειρισμό ανάλογων προβλημάτων, έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Την κατάσταση στο εσωτερικό της ΕΥΑΘ επιδείνωσε ένα κλίμα “κόντρας” και απουσίας συνεργασίας μεταξύ υφιστάμενων συμβασιούχων και νεοπροσληφθέντων μονίμων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι ακόμα και από τη διοίκηση της επιχείρησης, υπερτονίστηκε η συμβολή των προσφάτων 150 προσλήψεων στις εργασίες αντικατάστασης του σπασμένου τμήματος του αγωγού.
Παράλληλα υπήρχε και ο φόβος των καιρικών συνθηκών και του ενδεχομένου να σπάσει τελικά ο αγωγός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών της περιόδου και παγετού που επικρατούσε τις νύχτες στην περιοχή, αν γινόταν εκσκαφή για να αποκαλυφθεί και να επισκευαστεί. Φοβούμενη δηλαδή μην σπάσει στην διάρκεια μιας προσπάθειας επισκευής, η ΕΥΑΘ αποφάσισε να αναβάλει την προσπάθεια μέχρι να υπάρξουν καλύτερες καιρικές συνθήκες, αλλά …αγωγός τους πρόλαβε και έσπασε.
Όλα αυτά, που είναι απολύτως συμβατά τόσο με σχετική ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή, περί γνώσης της βλάβης τρεις μήνες πριν τη θράυση, όσο και με τις απορίες του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλια από τις 31 Μαρτίου, για το “πως είναι δυνατόν να υπάρχει θραύση αγωγού οπλισμένου σκυροδέρματος χωρίς προηγούμενη ρηγμάτωση” αναμένεται αργά ή γρήγορα να αποκαλυφθούν και επίσημα.
Πιθανότατα όχι από την ΕΔΕ που θα παραγγείλει ο κ. Κρεστενίτης στο εσωτερικό της ΕΥΑΘ – αλλά από την εισαγγελική έρευνα, εφόσον εργαζόμενοι της επιχείρησης πάψουν να να προβληματίζονται από την πολιτική κάλυψη που απολαμβάνει η διοίκηση μέχρι σήμερα και εφόσον αρχίσει η εξέταση και των …καθημερινά εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πέριξ του σημείου της θραύσης του αγωγού, στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.
Τότε, ίσως πάψει και η κοροϊδία από εκείνους που προσπαθούν να πείσουν τη Θεσσαλονίκη ότι οι αγωγοί “σαπίζουν” εν μια νυκτί, ή πως μια διαρροή σε κεντρικό αγωγό διατομής Φ1650 μπορεί να είναι “αφανής”…
Β.Μ.