ΒΕΘ: Περιορίστηκαν τα λουκέτα το 2018

ΒΕΘ: Περιορίστηκαν τα λουκέτα το 2018

Μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής «αιμορραγίας» καταγράφουν τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το 2017, σύμφωνα με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Μπορεί η κλειδωνιά του λουκέτου να ήχησε την τρέχουσα χρονιά για 554 βιοτεχνίες, καταδεικνύοντας τη δυσχερή θέση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά, εντούτοις, όπως είπε, ο αριθμός τους ήταν μειωμένος κατά 24% έναντι του 2016, οπότε ανέστειλαν την ενεργό δράση 729 επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων «γενναίων» που αποφάσισαν να επιχειρήσουν φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2016 κατά 16% (Πέρυσι οι εγγραφές άγγιξαν τις 329). Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα   συνεχιζόμενα  λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω   επιχειρήσεις (246 επί συνόλου 382 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 410 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 555. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ασύμφορες κρίθηκαν 387 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2017. Ένα χρόνο   νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 504 και οι πτωχεύσεις επτά.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ  πρόσθεσε, πως «μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται  σε λουκέτο  έχει  αρχίσει να περιορίζεται.  Ωστόσο τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν   περιθώρια εφησυχασμού καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να βυθίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είπε, με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα και εξέφρασε την ανησυχία του για του 2018 καθώς υποστήριξε ότι «θα βρεθούμε ενώπιον νέων μέτρων. Καταλήγοντας είπε ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».