Βαρύ πένθος στην κηδεία του Μαραντόνα

Βαρύ πένθος στην κηδεία του Μαραντόνα

Με δάκρυα και τραγούδια αποχαιρέτησε χθες πλήθος κόσμου τον Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα, με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο να πενθεί το θάνατο του κορυφαίου παίκτη όλων των εποχών, ενός γεννημένου επαναστάτη, ενός ασυμβίβαστου ανθρώπου.

Ο θρύλος της μπάλας ετάφη δίπλα στους γονείς του σε νεκροταφείο της Μπέλα Βίστα και το φέρετρο του με τη σημαία της Αργεντινής. Εκεί κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής τα αγαπημένα του πρόσωπα είπαν το τελευταίο αντίο. Μεταξύ των συγγενών που παραβρέθηκαν ήταν η πρώην σύζυγός του Κλαούντια Βιγιαφάνε και οι δυο του κόρες Ντάλμα και Τζιανίνα.

Νωρίτερα, για 12 ώρες δεκάδες χιλιάδες Αργεντίνοι κατέφθαναν στο Προεδρικό Μέγαρο στην «Κάσα Ροσάδα» σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων για το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Ντιεγκίτο, που έληξε χθες πριν από τις 18:00 τοπική ώρα, μετά από απαίτηση της οικογένειας.

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομικών, που προχώρησαν σε συλλήψεις, χρήση δακρυγόνων αλλά επίσης πλαστικών σφαιρών και αυρων νερού για να διαλύσουν το πλήθος με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.

Οι φανατικοί θαυμαστές του Μαραντόνα δεν άντεξαν στην εικόνα του φέρετρου να βγαίνει από τι κτίριο για τη πομπή, ενώ πολλοί κρεμάστηκαν από τα κάγκελα του μεγάρου και επιχείρησαν να περάσουν τις προστατευτικές μπάρες για να πλησιάσουν τη σορό.

«Πάμε Πρωταθλητή!» φώναζε ρυθμικά το πλήθος για το μεγάλο ίνδαλμά του. Πολλοί προσπάθησαν να αγγίξουν το όχημα που μετέφερε το φέρετρο με αποτέλεσμα να σταματάει η κυκλοφορία από την κυκλοφορία.

Το γύρο του κόσμου έκαναν φωτογραφίες με τους οπαδούς να κλαίνε στους δρόμους της πρωτεύουσας. Φόρο τιμής στον εμβληματικό ποδοσφαιριστή απέτισαν επίσης παγκόσμιοι ηγέτες και μεγάλοι αθλητές, μεταξύ των οποίων ο φίλος του Πελέ.

Ο άλλος μεγάλος παίκτης τίμησε τη μνήμη του άλλου του μισού με ένα στεφάνι, που έστειλε και μεταφέρθηκε από τους οικείος του Μαραντόνα δίπλα στον τάφο του. Ήταν στολισμένο με κίτρινα και μπλε λουλούδια  κι έγραφε χαρακτηριστικά το εξής: «Ο Θεός σε έκανε ιδιοφυΐα, ο κόσμος σου έδωσε την αγάπη του».