Βαρουφάκης: “Ρώτησα τον Τσίπρα αν είναι ηλίθιος”!

Βαρουφάκης: “Ρώτησα τον Τσίπρα αν είναι ηλίθιος”!

Ρόλο “κακού δαίμονα” του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, διεκδικεί ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που σε νέα συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά”, ισχυρίζεται πως αποκάλεσε “ηλίθιο” τον πρωθυπουργό, όταν εκείνος συμφώνησε με την Τρόικα για πλεονάσματα 3,5% χωρίς να τον συμβουλευτεί.

Ο κ. Βαρουφακης περιγράφει τον εξής διάλογο: «Του είπα “είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα;”. Και μου απάντησε: “Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω”». Δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως στην πραγματικότητα αποκάλεσε τον πρωθυπουργό με χειρότερο χαρακτηρισμό από το “ηλίθιος”.

«Δεν ξέρω πότε αποφάσισε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας», ανέφερε επίσης. Και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε πει στα Eurogroup ούτε μία λέξη με την οποία δεν ήταν σύμφωνος ο πρωθυπουργός.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να κερδίσει το δημοψήφισμα. Όπως τόνισε, δεν ήθελε εξαρχής και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα. Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%», υποστήριξε.

Από τα Βαρουφάκεια πυρά, δεν ξέφυγαν ούτε οι νυν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με αφορμή τη δήλωση του πρώην προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «με Τσίπρα και Τσακαλώτο είναι όλα πιο εύκολα».

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Την περίοδο της διαπραγμάτευσης Τσίπρας και Τσακαλώτος συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον. Πλέον δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω. Κάποτε έβγαζε γλώσσα στον Σόιμπλε. Δεν ήταν “yes man”, έγινε στις 6 Ιουλίου. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω, γιατί είδα αυτή τη μεταλλαγή.»,

Για τον Γιώργο Χουλιαράκη:«Ήταν εξαρχής εντολοδόχος της Τρόικας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν δούλευε για μένα, ούτε για το υπουργείο μου.»

Για τη Θεσσαλονίκη: «Αλλο το κομματικό και άλλο το κυβερνητικό πρόγραμμα»

Και η ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε στην ίδια συνέντευξη, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει πως το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ήταν φρικτό. Μάλιστα, όπως είπε, όταν το διάβασε ήθελε να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το διαβόητο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” είπε πως όταν το διάβασε έφριξε: «Όχι γιατί οι στόχοι ήταν κακοί, αλλά γιατί τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι είχαν μικρότερη αξία από το χαρτί πάνω στο οποίο είχαν γραφτεί. Θύμωσα τόσο πολύ που έκατσα όλο το βράδυ και έγραψα ένα πύρινο άρθρο. Και θεώρησα ότι αυτό ήταν το διαζύγιό μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά, όταν ξαναήρθαν σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησαν να πάω να συζητήσουμε, μου είπαν “άλλο το κομματικό και άλλο το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έτσι κι αλλιώς, εσύ δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ”.»