Βαριά «κατηγορώ» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Έκτακτη συνεδρίαση ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Βαριά «κατηγορώ» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Έκτακτη συνεδρίαση ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η έκτακτη συνεδρίαση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την φερόμενη επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα στη Συρία.

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες εξουσίες ανταποκρίθηκαν και πάλι στην πιθανή χρήση χημικών όπλων με «συλλογικό ξεσήκωμα», ενώ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ρωσία αντάλλαξαν βαριά «κατηγορώ».

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος απεσταλμένος Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι το περιστατικό στη Ντούμα ήταν στημένο και ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις».

Από την άλλη, η Αμερικανίδα πρεσβευτής Νίκι Χάιλι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει στα χέρια της το «αίμα των Σύρων παιδιών», ενώ απευθυνόμενη στον ΟΗΕ τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν» στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξαρτήτως του εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργήσει ή όχι.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση συνεκλήθη με πρωτοβουλία εννέα μελών του Συμβουλίου, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ρωσία διέψευσε ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.

Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν κατήγγειλε νωρίτερα «άδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο».

Με πληροφορίες από BBC και naftemporiki