Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Τραμπ και FBI- Συνταγματική κρίση στον ορίζοντα

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Τραμπ και FBI- Συνταγματική κρίση στον ορίζοντα

Αψηφώντας την αντιπολίτευση, που προειδοποιεί για το ενδεχόμενο συνταγματικής κρίσης, τον διευθυντή του FBI και πολλούς γερουσιαστές του κόμματός του ο Τραμπ ενέκρινε τον αποχαρακτηρισμό ενός αμφιλεγόμενου απόρρητου υπομνήματος, το οποίο συνέταξε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέβιν Νούνες.

Το τετρασέλιδο αυτό υπόμνημα αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το FBI και αναφέρει ότι ο «φάκελος» που συνέταξε ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6 Κρίστοφερ Στιλ για τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία αποτελούσε το «κύριο μέρος» της αίτησης που υπέβαλε η ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να λάβει άδεια για να παρακολουθήσει έναν σύμβουλο του Ρεπουμπλικανού προέδρου, τον Κάρτερ Πέιτζ.

 «Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο λίγο πριν τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος. «Οι πλέον ανώτεροι αξιωματούχοι και ερευνητές του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης πολιτικοποίησαν την ιερή διαδικασία της έρευνας υπέρ των Δημοκρατικών και κατά των Ρεπουμπλικάνων», έγραψε στο Twitter.

Μια πρωτοφανή κατηγορία από έναν Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος παραδοσιακά φροντίζει να διαφυλάσσει τον διαχωρισμό μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας.

Όμως ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να αποδείξει ότι κάποιοι από τη δικαστική εξουσία θέλουν να υπονομεύσουν την προεδρία του μέσω της έρευνας για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την πιθανή σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του με τη Μόσχα, η οποία αρχικά διεξαγόταν από το FBI και αργότερα αναλήφθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

Το υπόμνημα τού προσφέρει ένα πάτημα αν και σε αυτό δεν αναφέρεται παρά ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο Κάρτερ Πέιτζ, πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, και δεν αναφέρεται στον Μάλερ ή στις έρευνές του. Εξάλλου οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι το υπόμνημα παραλείπει πολλά γεγονότα.

Πάντως και υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το υπόμνημα στην αμερικανική πολιτική ζωή.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εξυπηρετούν κανένα αμερικανικό συμφέρον, ούτε του κόμματος ούτε του προέδρου. Μόνο το συμφέρον του Πούτιν», κατήγγειλε ο Τζον Μακέιν.