Βαίνει προς εκτόνωση η ένταση ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες

Βαίνει προς εκτόνωση η ένταση ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες

H ένταση που προκλήθηκε δείχνει να μειώνεται. Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις. Σύμφωνα με τον Τύπο, το κύριο κλειδί της υπόθεσης παραμένει το έλλειμμα. Για να περιοριστούν οι διαφορές με τις Βρυξέλλες, μπορεί να φτάσει όντως στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, αλλά στην συνέχεια ο στόχος είναι να ξεκινήσει μια σταδιακή μείωση χάρη και στην ανάπτυξη.

«Το ποσοστό του 2,4% αφορά το 2019, στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε με νόημα ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης προσπαθεί να περιορίσει  κάθε σπατάλη και να αποδείξει ότι θα γίνουν χρήσιμες επενδύσεις. Το αναλυτικό κείμενο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι έτοιμο σήμερα το απόγευμα ή -το αργότερο- αύριο. Γίνονται συνεχείς συσκέψεις στο προεδρικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Περικοπή σχεδιαζόμενων κοινωνικών δαπανών;

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία θεωρεί ότι θα μπορέσει να βρεθεί τελικά ένας συμβιβασμός και αφήνει να διαρρεύσει ότι το χάσμα με την ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται αγεφύρωτο.

Είναι πιθανό να περιοριστεί και η πρόσβαση στο σχεδιαζόμενο «βασικό εισόδημα» ή, όπως το αποκαλούν στην Ιταλία, «εισόδημα του πολίτη». Όσοι άνεργοι μένουν σε δικό τους σπίτι, θα λαμβάνουν μόνον το μισό οικονομικό βοήθημα, ενώ για τους ξένους πολίτες υπάρχει η σκέψη να δοθεί μόνον σε όσους εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Δεν με ενδιαφέρουν οι απειλές της Ευρώπης. Θα δείτε ότι θα μειωθούν τόσο το έλλειμμα, όσο και το χρέος», δήλωσε και πάλι ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Αλλά στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε όλοι δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι η συνεχής σύγκρουση δεν βοηθά κανέναν. Και ότι η άμεση προτεραιότητα είναι η συγκράτηση του σπρεντ, το οποίο έφτασε και σήμερα τις τριακόσιες μονάδες βάσης.

 

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr