Βέτο από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας για το νόμο κατά της διαφθοράς

Βέτο από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας για το νόμο κατά της διαφθοράς

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ έθεσε βέτο σε νόμο κατά της διαφθοράς που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εκείνος θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής για να παράξει αποτελέσματα.

«Ο νόμος όχι μόνο δεν δημιουργεί την κατάλληλη ρυθμιστική βάση, αλλά θέτει και εμπόδια στον αγώνα κατά της διαφθοράς», σύμφωνα με τα επιχειρήματα του προέδρου που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μία ημέρα μετά την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι και η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, ένας και μοναδικός θεσμός, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, θα αντικαταστήσει την πλειάδα των υπαρχόντων οργάνων, τα οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος Ράντεφ θέτει υπό αμφισβήτηση τη συγκρότηση αυτού του μοναδικού θεσμού. Τονίζει επίσης ότι η προστασία των ατόμων που κάνουν μία καταγγελία δεν είναι εγγυημένη από τον νέο νόμο.

Από το 2007, οπότε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βουλγαρία, όπως και η Ρουμανία, παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες για την θεωρούμενη ανεπαρκή πρόοδο της βουλγαρικής δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει καταδικασθεί μέχρι στιγμής για διαφθορά.