Α. Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Α. Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

«Αυτή είναι η ώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα διότι δεν έχουμε άλλο δρόμο για να υπερασπιστείς αυτό το δικαίωμα από το να το ασκήσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε στο θέμα της διεκδίκησης των κυρώσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπου η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, και σημείωσε πως στηρίζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού αλλά αν και αυτή την φορά η κυβέρνηση αποτύχει στο ζήτημα της υιοθέτησης ενός μηχανισμού κυρώσεων, τότε θα μιλάμε για αποτυχία της χώρας συνολικά, με ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι αν και η ΕΕ ενοχλείται από τις ενέργειες της Τουρκίας, δεν θέλει να τα βάλει με την Τουρκία ειδικά οι χώρες – μέλη που έχουν οικονομικά συμφέροντα. ΜΕ αυτό ως δεδομένο και επίσης με δεδομένη την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας εφόσον πλέον αμφισβητεί όχι μόνο το κυριαρχικό δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ, αλλά το δικαίωμα της δυνητικής κυριαρχίας στα 12 ν.μ. τότε δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα για να το υπερασπιστούμε.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν μεσούσης της κρίσης με την Τουρκία μπορεί η χώρα να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα χωρίς να διακινδυνέψει μια πολεμική σύγκρουση, απάντησε πως είναι άλλο η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που για να την οριοθετήσεις πρέπει αυτό να γίνει σε συμφωνία με το γειτονικό κράτος, ή στο Δικαστήριο εφόσον υπάρχει διαφωνία, και άλλο τα χωρικά ύδατα.

«Το δικαίωμα να επεκτείνεις την κυριαρχία σου στα 12 ναυτικά μίλια, δεν στο ορίζει κανένας τρίτος, το έχει κάθε χώρα, καμία κυβέρνηση δεν το έχει απεμπολήσει, η εθνική γραμμή είναι ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ότι όποτε κρίνουμε θα το ασκήσουμε άρα τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και προχωρώντας στα νησιά μας της Ανατολικής Μεσογείο, νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου».

Όπως είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Τα 4,5 χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση δεν είχαμε παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεν είχαμε ούτε την πρωτοφανή προκλητικότητα της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι προφανές ότι δεν προχωρήσαμε σε επέκταση των 12 μιλίων κατά τη διακυβέρνηση μας, παρόλο που είχαμε αφήσει ανοιχτό αυτό το εγχείρημα, διότι με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πετύχαμε νίκες».

«Η πρόταση που καταθέτω σήμερα δεν είναι μία πρόταση που δεν είναι συγκροτημένη, που δε λαμβάνει υπόψη τις περιστάσεις. Όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, ντε φάκτο αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 μιλίων – έτσι λέει η NAVTEX – δεν έχεις άλλο δρόμο να το υπερασπιστείς από το να το ασκήσεις. Τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Όταν βγήκε και είπε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, είναι σα να δίνει το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι μπορούν να προχωρήσουν σε έρευνες λίγο μετά τα 6 ναυτικά μίλια», πρόσθσε ο Αλέξης Τσίπρας ρίχοντας αιχμές για ευθύνες της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε διάλογο με την κυβέρνηση και σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει μία εθνική στρατηγική και εθνική γραμμή.