Α. Τσίπρας: Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με απόδοση ευθυνών

Α. Τσίπρας: Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με απόδοση ευθυνών

«Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, θα είναι το επιστέγασμα μιας δύσκολης, αλλά καλά σχεδιασμένης προσπάθειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ενώ πρόσθεσε πως «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών, γιατί αλλιώς δεν γίνεται να πάμε παρακάτω».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής μας πολιτικής», ενώ έκανε λόγο για θεαματική αλλαγή της εικόνας επισημαίνοντας  ότι «όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών, στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη είμαστε αυτό που αποκαλείται “the next best thing”».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες», είπε και υποστήριξε «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν». Διευκρίνισε ωστόσο, ότι «αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εμμέσως στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών λέγοντας πως «αν θέλουμε να χτυπήσουμε τις αιτίες της κρίσης και όχι το σύμπτωμα, δεν αρκούν οι εύκολες απαντήσεις για μείωση φορολογικών συντελεστών, που σίγουρα πρέπει να γίνουν, ως δήθεν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και χωρίς μάλιστα απαντήσεις για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας».

Επεσήμανε ακόμη ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους, αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού και με ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών.

Είπε επίσης ότι «βρισκόμαστε στο σημείο όπου είναι ορατό το νήμα του τερματισμού και απλά χρειάζεται να προετοιμαστεί κατάλληλα η επόμενη ημέρα».

«Η Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη», τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως η ανεργία, σε τρία χρόνια, υποχώρησε κατά 7% και, αν και ακόμη υψηλή, διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το 2016 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος πρωτογενή πλεονάσματα».