
Α.Τσίπρας: Ακροβάτης με τη Novartis!
«Και αντίστροφα ο χρόνος μετράει..», όπως τραγουδά ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, αλλά δεν γνωρίζουμε για ποιον. Για την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση ή για το πολιτικό σύστημα συνολικά; Ο Αλέξη Τσίπρας έκανε μια επιλογή που ανέβασε τον ίδιο και την κυβέρνησή του σε τεντωμένο σχοινί…
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τα ενημερώσει για το σύνολο της υπόθεσης Novartis και να αποφασίσουν την υποβολή πρότασης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση της Novartis και τα εμπλεκόμενα σε αυτήν πολιτικά πρόσωπα.
Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα υπάρξει έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα έχει ως αντικείμενο τον ορισμό ημερομηνίας για τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης των 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, για την έγκριση της οποίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλ. 151 ψήφοι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα στηρίξουν την πρόταση και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας την Προανακριτική Επιτροπή ως το μοναδικό θεσμικό αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τζανακόπουλος είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τα γραφεία του Αρείου Πάγου και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις η δικογραφία έφυγε από τα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης με κατεύθυνση τη Βουλή. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης είχε γράψει ότι γνωρίζει τον έναν προστατευόμενο μάρτυρα, ενώ ήδη έχουν διαρρεύσει τα στοιχεία μίας ακόμη προστατευόμενης μάρτυρας που ήταν η γραμματέας του αντιπροέδρου της Novartis, που σύμφωνα με τις καταγγελίες ήταν αυτός που μετέφερε με τις μαύρες, ροζ, κόκκινες και ποικιλόχρωμες βαλίτσες τα χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα.
Η υπόθεση Novartis ή -για κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης- το «μεγαλύτερο σκάνδαλο και από αυτό της Siemens», έχει κυριεύσει την πολιτική σκηνή της χώρας αμέσως μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία, όμως το αρχικό κέρδος στο πεδίο των εντυπώσεων για την κυβέρνηση, διατρέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε “μπούμερανγκ”, λόγω του συνδυασμού “ασάφειας” “εικασίας” και “ανωνυμίας” των μαρτύρων, που έχουν οδηγήσει “στα κάγκελα” την αντιπολίτευση. Από τη μία έχουμε ως πρωταγωνιστές κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης να εμφανίζονται ως «κατήγοροι» αλλά και επισκέπτες σε γραφεία Ανώτατων Δικαστικών και από την άλλη κορυφαία στελέχη της αξιωματικής και όχι μόνο αντιπολίτευσης να εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά να πιέζουν ασφυκτικά για γρήγορη εκκαθάριση της υπόθεσης.
Ομοβροντία αντιδράσεων
Το τελευταίο διήμερο, όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι, “ξιφούλκησαν” εκ νέου κατά της κυβέρνησης ανεβάζοντας τον υδράργυρο στο πολιτικό “θερμόμετρο”. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Άδωνις Γεωργιάδης, ανεβάζουν την πίεση και σε συνδυασμό με τις… ομοβροντίες των ανακοινώσεων από τα κόμματα, είναι υπό συζήτηση το αν η κυβέρνηση πηγαίνει ή σύρεται σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής!
Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται μέσω κύκλων του να πήρε θέση για την υπόθεση, μετά τις αναφορές του μάρτυρα « Μ. Σαράφη» ότι είχε άγνοια για το τι έκανε ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος με τα εμβόλια.
Όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση ενός πρώην «συντρόφου» της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, του Κώστα Χρυσόγονου ο οποίος δήλωσε ότι η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για πολιτικά πρόσωπα καθώς έχει παρέλθει ο χρόνος.
Η υπόθεση Novartis απ΄όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας παρουσιάζει πολλά κενά. Ήταν γνωστή, από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι «ανοίγει η υπόθεση Novartis» κάνοντας λόγο για μίζες σε πολιτικά κόμματα, όπως κατήγγειλε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Σπυράκη.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ένα χρόνο μετά, σε μία προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, και να παραμερίσει την φτωχοποίηση του λαού, τους πλειστηριασμούς, την υψηλή φορολόγηση, αλλά κυρίως το μεγάλο αγκάθι της ονομασίας του γειτονικού κράτους και ως σύγχρονος ακροβάτης να ισορροπήσει στο σχοινί της Novartis.
Ενάμιση χρόνο πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας πήρε την απόφαση να πορευτεί με ένα «σκάνδαλο» καλώντας τους αντιπάλους του να απολογούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και τους πολίτες να γίνονται θεατές μιας σύγχρονης αρένας στην οποία θα θίγονται υπολήψεις. Ίσως η υπόθεση αυτή είναι η μόνη που θα του δώσει τη δυνατότητα να «εκτιναχθεί» από το σχοινί της ακροβασίας και να «αγκαλιάσει» ακόμη μια εκλογική νίκη ή να προσγειωθεί με σοβαρά τραύματα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.