Α. Τζιτζικώστας: “Η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Βορρά και Νότο”

Α. Τζιτζικώστας: “Η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Βορρά και Νότο”

Μήνυμα ενότητας στέλνει μέσα από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 «Δεν δέχομαι το διαχωρισμό των Ελλήνων σε πατριώτες και προδότες. Πιστεύω ότι είμαστε όλοι πατριώτες, σ’ εκείνο όμως που διαφέρουμε είναι στο πως αντιλαμβανόμαστε τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος. Την ίδια όμως υπεύθυνη στάση θα περίμενα και από την κυβέρνηση. Να κατανοήσει δηλαδή ότι οι Έλληνες δεν χωρίζονται σε δημοκράτες και ακραίους ανάλογα με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτή τη ‘συμφωνία’. Πρέπει να καταλάβει επιτέλους, ότι τέτοιου είδους διαχωρισμοί πλήττουν και πληγώνουν βαθιά την ίδια τη χώρα», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Σκοπίων και τη «συμφωνία των Πρεσπών», ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι κατανοεί και συμμερίζεται απόλυτα τους λόγους για τους οποίους οι σύμμαχοι της Ελλάδας θέλουν τη λύση. «Άλλωστε, η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποτελεί και δική μου, πάγια και σταθερή θέση» υπογράμμισε ο κ.Τζιτζικώστας.

 «Ναι σε μία βιώσιμη λύση, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια τώρα και στο μέλλον, όχι όμως σε μια οποιαδήποτε λύση και πολύ περισσότερο όχι στη συγκεκριμένη ‘συμφωνία’, που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για μελλοντικές απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων με την αναγνώριση ‘μακεδονικού έθνους’, συνδυαστικά με τη γλώσσα, την ταυτότητα και την ονομασία», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι το αίτημα προς την κυβέρνηση, ώστε να δώσει το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά για τη «συμφωνία των Πρεσπών», το έθεσε από την πρώτη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση όπως είναι διαιρεμένη και χωρίς να έχει πάρει την έγκριση της Βουλής για τη συγκεκριμένη «συμφωνία», δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να την υπογράψει. Η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι κοινό αίτημα πλέον της Αυτοδιοίκησης «όπως επίσης, κοινό αίτημά μας, προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είναι να μην επικυρώνουν αυτή την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια συμφωνία, όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή», είπε ο Περιφερειάρχης, χαρακτηρίζοντας «σωστή και ξεκάθαρη τη θέση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή, η οποία θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη «συμφωνία» όποτε και αν έρθει στη Βουλή», ενώ κάλεσε και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών».

Ερωτηθείς για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Απόστολος Τζιτζικώστας απάντησε: «Στους προσβλητικούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, απάντησα επί της ουσίας και με επιχειρήματα. Τώρα, γιατί η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει έναν Περιφερειάρχη που εκφράζει με ενωτικό τρόπο τις επίσημες και συμφωνημένες θέσεις όλης της αυτοδιοίκησης για το ζήτημα των Σκοπίων, είναι ένα ερώτημα που μόνο το Μαξίμου μπορεί να απαντήσει. Δεν με εκπλήσσει όμως. Οι προσωπικές επιθέσεις και ο διχαστικός λόγος είναι μια πάγια τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάνει και τώρα στο ζήτημα των Σκοπίων, όπου αντί να υπερασπίζεται τη ‘συμφωνία’ της, η κυβέρνηση πολεμάει όποιον διαφωνεί μαζί της».

Για τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος ή «Λέγκας του Βορρά», με όχημα το Σκοπιανό, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν γι’ ακόμη μια φορά ξεκάθαρος ότι «αυτά τα σενάρια δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Βορρά και Νότο, οι Έλληνες είμαστε και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και εδώ δεν χωρούν προσωπικά ή πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις. Να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι, μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης πολιτικής τους ήττας, να προσπαθούν να διχάσουν τους Έλληνες».

Ξεκάθαρη ήταν και η απάντησή του στο σενάριο περί διεκδίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ή επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να ολοκληρώσουμε το σημαντικό έργο που υλοποιούμε. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε να φέρνουμε λύσεις στα προβλήματα κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών και να πετυχαίνουμε νίκες για την Περιφέρειά μας».

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στην 84η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τη «έκθεση ορόσημο», διότι θα δώσει αφενός τη δυνατότητα για νέες, σημαντικές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων, αφετέρου «θα στείλει παντού το μήνυμα ότι ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, παραμένει σταθερή στις παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο διαχρονικό σύμμαχό μας, αλλά και στρατηγικό μας εταίρο, με τον οποίο δουλεύουμε στενά και φέρνουμε μαζί αποτελέσματα».

Ερωτηθείς τέλος, για τα κυριότερα διλήμματα της Ευρώπης, ο κ. Τζιτζικώστας με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, είπε πως το βαθύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και πολιτών της ΕΕ, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη Δημοκρατία και αναβαθμισμένο ρόλο των περιφερειών.